BECZKAWKA powraca!
Przedstawiamy naszą autorską interpretację "barrel aged" - kawy leżakowanej w beczce, która nadaje jej zupełnie nowego wymiaru. Drewno pochłania esencję a następnie oddaje ją ziarnom, tworząc wyjątkowy profil smakowy. Do tego procesu wykorzystuje się beczki po winie, whisky, brandy, a nawet po piwie.
Zielone ziarno dojrzewało w beczce po znakomitym czerwonym winie z Winnicy Silesian. Efekt? Unikalne połączenie winnych nut i bogatego charakteru kawy.
Beczkawka to projekt, do którego będziemy regularnie wracać. Pierwsza edycja okazała się sukcesem, ale przede wszystkim wyzwaniem produkcyjnym. Dlatego opracowaliśmy autorską metodę, która pozwala na wielokrotne wykorzystanie beczki, zwiększa kontrolę nad procesem i zapewnia powtarzalność smaku.
Naszą (nie)winną kawę przygotowaliśmy w dwóch wariantach: mieszanka do espresso i kawa jednorodna do metod przelewowych.
Spróbuj i odkryj kawę w zupełnie nowym wydaniu!
Pochodzenie ziaren: Kostaryka, Nikaragua Składniki: 60% Kostaryka Finca Tonita, 40% Nikaragua Jinotega Community Gatunek: 100% ArabikaZbiór: 2024 Stopień palenia: średniProfil smakowy: czekolada - wiśnie - rodzynki w rumie - suszone morele - marcepanData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Ziarna, które znalazły się w beczce pochodzą z Kostaryki oraz Nikaragui i są bardzo jakościowe. Finalny produkt nie zawiera alkoholu, gdyż ten wyparowuje w trakcie palenia a pozostaje jedynie sam smak i zapach. Założeniem naszej mieszanki Beczkawka był właściwy balans. Kawy barrel aged bywają ciężkawe w odbiorze, więc zdecydowaliśmy się ją wymieszać z innymi ziarnami.
Espresso jest słodkie, ma przyjemną kwasowość i alkoholowy finisz. Powiedzielibyśmy, że może przypominać czekoladki z alkoholowym nadzieniem! Americano będzie w smaku czekoladowe, z wytrawnym finiszem i niską kwasowością. Mieszanka jest bardzo uniwersalna - dobrze smakuje zarówno z kawiarki jak również z ekspresu automatycznego.
Świetnie wypada w kawach mlecznych - gorąco polecamy spróbować! Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 17-19g
uzysk: 36-40g
czas: 26-29 sekund
Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.