BECZKAWKA powraca!
Przedstawiamy naszą autorską interpretację "barrel aged" - kawy leżakowanej w beczce, która nadaje jej zupełnie nowego wymiaru. Drewno pochłania esencję a następnie oddaje ją ziarnom, tworząc wyjątkowy profil smakowy. Do tego procesu wykorzystuje się beczki po winie, whisky, brandy, a nawet po piwie. Zielone ziarno dojrzewało w beczce po znakomitym czerwonym winie z Winnicy Silesian. Efekt? Unikalne połączenie winnych nut i bogatego charakteru kawy. Beczkawka to projekt, do którego będziemy regularnie wracać. Pierwsza edycja okazała się sukcesem, ale przede wszystkim wyzwaniem produkcyjnym. Dlatego opracowaliśmy autorską metodę, która pozwala na wielokrotne wykorzystanie beczki, zwiększa kontrolę nad procesem i zapewnia powtarzalność smaku. Naszą (nie)winną kawę przygotowaliśmy w dwóch wariantach: mieszanka do espresso i kawa jednorodna do metod przelewowych. Spróbuj i odkryj kawę w zupełnie nowym wydaniu! Pochodzenie ziaren: KostarykaKanton: Tarrazu Farma: Finca TonitaProducent: Olman Urena Wysokość upraw: 1300-1500 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiany: Caturra, Catuai Obróbka: anaerobic + barrel agedZbiór: 2024 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: wanilia - słodkie jabłka - cynamon - rodzynki w rumieData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Założeniem naszej Beczkawki był właściwy balans smaku. Kawy barrel aged bywają dla nas zbyt ciężkie w odbiorze. Wybraliśmy do tego celu wyjątkową Kostarykę Finca Tonita z obróbki anaerobic! Po naparze możecie się spodziewać dużej ilości słodyczy w postaci nut wanilii. W kawie nie dominuje smak alkoholu a jest on raczej odczuwalny na długim i wytrawnym finiszu. Wraz ze spadkiem temperatury pojawia się delikatna kwasowość jabłek oraz suszonych owoców. Każda z metod parzenia pokazuje kawę od innej strony i ciężko nam jednoznacznie powiedzieć kiedy jest najlepsza. Nie sprawia również problemów przy zaparzaniu. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©