Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

BECZKAWKA KOSTARYKA (FIL)

BECZKAWKA powraca!

Przedstawiamy naszą autorską interpretację "barrel aged" - kawy leżakowanej w beczce, która nadaje jej zupełnie nowego wymiaru. Drewno pochłania esencję a następnie oddaje ją ziarnom, tworząc wyjątkowy profil smakowy. Do tego procesu wykorzystuje się beczki po winie, whisky, brandy, a nawet po piwie.
Zielone ziarno dojrzewało w beczce po znakomitym czerwonym winie z Winnicy Silesian. Efekt? Unikalne połączenie winnych nut i bogatego charakteru kawy.
Beczkawka to projekt, do którego będziemy regularnie wracać. Pierwsza edycja okazała się sukcesem, ale przede wszystkim wyzwaniem produkcyjnym. Dlatego opracowaliśmy autorską metodę, która pozwala na wielokrotne wykorzystanie beczki, zwiększa kontrolę nad procesem i zapewnia powtarzalność smaku.
Naszą (nie)winną kawę przygotowaliśmy w dwóch wariantach: mieszanka do espresso i kawa jednorodna do metod przelewowych.
Spróbuj i odkryj kawę w zupełnie nowym wydaniu!
Pochodzenie ziaren: Kostaryka
Kanton: Tarrazu
Farma: Finca Tonita
Producent: Olman Urena
Wysokość upraw: 1300-1500 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Caturra, Catuai
Obróbka: anaerobic + barrel aged
Zbiór: 2024
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: wanilia - słodkie jabłka - cynamon - rodzynki w rumie
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Założeniem naszej Beczkawki był właściwy balans smaku. Kawy barrel aged bywają dla nas zbyt ciężkie w odbiorze. Wybraliśmy do tego celu wyjątkową Kostarykę Finca Tonita z obróbki anaerobic! Po naparze możecie się spodziewać dużej ilości słodyczy w postaci nut wanilii. W kawie nie dominuje smak alkoholu a jest on raczej odczuwalny na długim i wytrawnym finiszu. Wraz ze spadkiem temperatury pojawia się delikatna kwasowość jabłek oraz suszonych owoców. Każda z metod parzenia pokazuje kawę od innej strony i ciężko nam jednoznacznie powiedzieć kiedy jest najlepsza. Nie sprawia również problemów przy zaparzaniu.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 165,00 zł
Kawa ziarnista 89,00 zł
Kawa ziarnista 49,00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję