Pochodzenie ziaren: Kolumbia
Wysokość upraw: 1400-2100 m n.p.m.Gatunek: 100% ArabikaOdmiany: Castillo, Colombia, CaturraObróbka: washed + sugarcane EA Stopień palenia: średniProfil smakowy: ciemna czekolada - prażone migdały - miód - pomarańczeData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaBezka to nasza kawa bezkofeinowa. Pod tą etykietą kawy będą zmienne - w zależności od dostępności - ale wszystkie będą mieć pewne punkty zbieżne.
Po pierwsze będą
złożone w smaku, nie chcemy by było czuć zdecydowaną różnicę pomiędzy zwykłą kawą, a bezkofeinową. Ich profil ogólny to czekolada i słodka kwasowość owoców.
Po drugie obowiązkowo
proces pozbawiania kofeiny musi być możliwie najbardziej naturalny.
Proces Sugarcane Decaf jest procesem naturalny opartym (w tym wypadku) na użyciu rozpuszczalnika. Najpierw ziarna poddaje się działaniu pary wodnej aby otworzyć ich pory, następnie przepłukuje się rozpuszczalnikiem (octan etylu) do momentu pozbycia się kofeiny. Octan etylu powstaje z fermentacji melasy z cukru trzcinowego z dodatkiem kwasu octowego. Ostatnim etapem jest suszenie ziarna do wilgotności 10-12%.
Z nieskrywaną radością prezentujemy ziarna z Kolumbii, które poddano procesowi pozbawienia kofeiny.
Napar jest zaskakująco bogaty w smaku, ale i klasyczny. Espresso ma głębokie nuty czekolady, zaskakującą złożoność i zdecydowanie można go pomylić ze zwykłą kawą z Kolumbii. Bezka doskonale sprawdzi się i w ekspresie i np. jako parzona w szklance.
ISTOTNA INFORMACJAZiarna z wyglądu mogą "świecić się" - nie jest to związane z ciemnym wypałem. Mamy do czynienia z bardzo kruchym ziarem, obróbka i dekofeinizacja ma największy wpływ na jego strukturę. Próbowaliśmy palić te ziarna jaśniej, ale wtedy smak był daleki od naszych oczekiwań.
Espresso najbardziej smakowało nam z przepisu:Kawa: 16-18g
Waga naparu: 40-43g
Czas ekstrakcji: 28-31 sekund
Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.