Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

BEZKOFEINOWA - BEZKA KOLUMBIA

Pochodzenie ziaren: Kolumbia

Wysokość upraw: 1400-2100 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Castillo, Colombia, Caturra
Obróbka: washed + sugarcane EA
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: ciemna czekolada - prażone migdały - miód - pomarańcze
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Bezka to nasza kawa bezkofeinowa. Pod tą etykietą kawy będą zmienne - w zależności od dostępności - ale wszystkie będą mieć pewne punkty zbieżne.
Po pierwsze będą złożone w smaku, nie chcemy by było czuć zdecydowaną różnicę pomiędzy zwykłą kawą, a bezkofeinową. Ich profil ogólny to czekolada i słodka kwasowość owoców. Po drugie obowiązkowo proces pozbawiania kofeiny musi być możliwie najbardziej naturalny.

Proces Sugarcane Decaf jest procesem naturalny opartym (w tym wypadku) na użyciu rozpuszczalnika. Najpierw ziarna poddaje się działaniu pary wodnej aby otworzyć ich pory, następnie przepłukuje się rozpuszczalnikiem (octan etylu) do momentu pozbycia się kofeiny. Octan etylu powstaje z fermentacji melasy z cukru trzcinowego z dodatkiem kwasu octowego. Ostatnim etapem jest suszenie ziarna do wilgotności 10-12%.
Z nieskrywaną radością prezentujemy ziarna z Kolumbii, które poddano procesowi pozbawienia kofeiny. Napar jest zaskakująco bogaty w smaku, ale i klasyczny. Espresso ma głębokie nuty czekolady, zaskakującą złożoność i zdecydowanie można go pomylić ze zwykłą kawą z Kolumbii. Bezka doskonale sprawdzi się i w ekspresie i np. jako parzona w szklance.
ISTOTNA INFORMACJA
Ziarna z wyglądu mogą "świecić się" - nie jest to związane z ciemnym wypałem.
Mamy do czynienia z bardzo kruchym ziarem, obróbka i dekofeinizacja ma największy wpływ na jego strukturę. Próbowaliśmy palić te ziarna jaśniej, ale wtedy smak był daleki od naszych oczekiwań.
Espresso najbardziej smakowało nam z przepisu:
Kawa: 16-18g
Waga naparu: 40-43g
Czas ekstrakcji: 28-31 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa klasycznaKawa klasyczna
Kawa ziarnista 147.00 zł
Kawa ziarnista 79.00 zł
Kawa ziarnista 45.00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję