Pochodzenie ziaren: KolumbiaDepartament: Santander Producent: Woman Association El Trebol
Wysokość upraw: 1450-1750 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiany: Castillo, Colombia, Caturra Obróbka: washed + sugarcane EAZbiór: 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: miód - żółte śliwki - pomarańcze - jabłkaData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaNapar jest zaskakująco owocowy i dobrze zbalansowany. Polecamy wszystkim mającym chęć na kawę bez skutków przekofeinowania!Na Kolumbię El Trebol Sugarcane Decaf składa się praca farm kawowych prowadzonych przez kobiety. Drzewka rosną w pełnym zacienieniu dzięki czemu wisienki wolniej dojrzewają co bezpośrednio przekłada się na lepszy smak. Proces pozbywania się kofeiny z kawy jest procesem naturalny opartym (w tym wypadku) na użyciu rozpuszczalnika. Najpierw ziarna poddaje się działaniu pary wodnej aby otworzyć ich pory, następnie przepłukuje się rozpuszczalnikiem (octan etylu) do momentu pozbycia się kofeiny. Octan etylu powstaje z fermentacji melasy z cukru trzcinowego z dodatkiem kwasu octowego. Ostatnim etapem jest suszenie ziarna do wilgotności 10-12%.Kolumbia El Trebol Sugarcane według nas prezentuje się zaskakująco dobrze. W kubku czuć jedynie delikatny wpływ obróbki na ziarno a sam napar jest smaczny i słodko-owocowy. Na pierwszym planie czuć słodycz miodu i dosyć wyraźną kwasowość cytrusów oraz żółtych śliwek. Owocowość jest zaskakująco złożona i bogata. Według nas w kubku współżyją dwa światy - wyższa kwasowość oraz lepka słodycz co daje bardzo ciekawy efekt. PARZENIE + MIELENIEW metodach przelewowych polecamy ciut drobniejsze mielenie oraz zalewanie wrzątkiem.Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©