Pochodzenie ziaren: Kolumbia
Departament: CaldasKooperatywa: Caldas Cooperative Wysokość upraw: 1600-1950 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Castillo, Colombia, Caturra Obróbka: washed + sugarcane EAZbiór: 2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 81,25 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: nugat - żółte śliwki - pieczone jabłka - cynamonData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaMamy dla Was pierwszy przelewowy decaf! Napar jest zaskakująco owocowy i dobrze zbalansowany. Polecamy wszystkim mającym chęć na kawę bez skutków przekofeinowania! Kooperaywa Caldas powstała w 1960 r. i do dziś zrzesza ponad 3600 producentów - głównie są to małe farmy. Pokrywa obszar 11 lokalnych gmin i na ich terenie dysponuje 15 punktami skupu, w których farmerzy mogą zasięgnąć rady i pomocy. Proces pozbywania się kofeiny z kawy jest procesem naturalny opartym (w tym wypadku) na użyciu rozpuszczalnika. Najpierw ziarna poddaje się działaniu pary wodnej aby otworzyć ich pory, następnie przepłukuje się rozpuszczalnikiem (octan etylu) do momentu pozbycia się kofeiny. Octan etylu powstaje z fermentacji melasy z cukru trzcinowego z dodatkiem kwasu octowego. Ostatnim etapem jest suszenie ziarna do wilgotności 10-12%. Kolumbia Sugarcane EA według nas prezentuje się zaskakująco dobrze. W kubku czuć jedynie delikatny wpływ obróbki na ziarno a sam napar jest smaczny i słodko-owocowy. Na pierwszym planie czuć kremową orzechowość, karmel i dosyć wyraźną kwasowość cytrusów oraz żółtych śliwek. Owocowość jest zaskakująco złożona i bogata. Według nas w kubku współżyją dwa światy - wyższa kwasowość oraz lepka słodycz co daje bardzo ciekawy efekt. Długo szukaliśmy przyzwoitego decafu do przelewu w dobrej cenie i mamy nadzieję, że kawa sprawi Wam dużo radości. MIELENIE W metodach przelewowych polecamy trochę drobniejsze mielenie. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©