Pochodzenie ziaren: BrazyliaProducent: Capricornio Coffees
Farma: Fazenda California Wysokość upraw: 750 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Yellow Catuai, Mundo Novo, Obatã Obróbka: double fermentationZbiór: 2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86,75 Stopień palenia: średniProfil smakowy: czekolada - karmel - płatki migdałów - czerwone winogronaData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaBrazylia California Double Fermentation to kawa, którą pierwotnie kupiliśmy do metod przelewowych. Jako że zawsze dążymy do najlepszego wykorzystania potencjału ziarna i czujemy zdecydowanie lepsze rezultaty w ekspresach ciśnieniowych. Jeśli szukacie trochę bardziej złożonej kawy o niższej kwasowości - zdecydowanie polecamy! Fazenda California jest małą farmą należącą do rodziny Saldanha. Dzięki żyznym wulkanicznym glebom, regularnym deszczom oraz umiarkowanie stałej temperaturze w ciągu roku, uprawa kawy jest nieco łatwiejsza. Bez konieczności wstrzymywania jej na okres zimowy.Dr Paulo Cesar Saldanha Rodrigues nabył farmę w 2004 r. Był on wizjonerem, który wierzył, że zawsze można zrobić coś lepiej. Zapoczątkował cały cykl nowych upraw. Niestety przez tragiczny wypadek samolotowy nie było mu dane dokończyć swego dzieła. Farmą zaopiekowali się Luiz i Flavia, który ukończyli rolnictwo na jednej z najlepszych uczelni w Brazylii. Farma przeszła dzięki nim przemianę, zainwestowano w nową infrastrukturę - kładąc nacisk na wysoką jakość produktu i dbałość o środowisko naturalne. Luiz i Flavia mają nadzieję, że uda im się przekazać pasję i miłość do kawy swoim córkom, które wychowują się w tym miejscu. Podwójna fermentacja to obróbka, w której po ręcznych zbiorach wisienki pozostawia się w zbiorniku z zimną wodą na 24h, później następuje pozbycie się owoców i fermentacja przez kolejne 24h już bez wody. Po tym procesie ma miejsce mycie ziaren i odwirowanie w specjalnej maszynie. Ziarna są suszone mechanicznie, zgodnie z powtarzalnym wzorem: 12h suszenia i 12h odpoczynku aż do osiągnięcia wilgotności 16%. Następnie przenosi się je do zamkniętych silosów gdzie odpoczywają 10 dni i ponownie dosusza się mechanicznie według powyższej procedury. Czego można się po niej spodziewać? Przede wszystkim klasycznego smaku, niższej kwasowości i uniwersalności. Espresso jest pełne nut czekolady, lepkiej słodyczy i migdałów. Kwasowość jest niewielka i pojawia się na finiszu. Americano będzie bardzo słodkie i typowo "brazylijskie". Ziarenka świetnie nadają się do większych kaw mlecznych np. caffe latte. Polecamy z ekspresów automatycznych i kawiarek. Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 17-19guzysk: 36-39gczas: 26-29 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©