Pochodzenie ziaren: Demokratyczna Republika Konga
Region: Kiwu PołudnioweKooperatywa: RAEK Stacja obróbki: Katana Wysokość upraw: 1400-1800 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Jamaica Blue Mountain, Bourbon Obróbka: suchaZbiór: 2023Certyfikacja: OrganicPunktacja SCA dla zielonego ziarna: 86 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: czarna herbata - borówki - wiśnie - pomarańczeData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Mamy dla Was aż 2 kawy z Demokratycznej Republiki Konga, z dwóch różnych obróbek. Ziarno jest niezwykle jakościowe i ciężko nam jednoznacznie wybrać smaczniejszą wersję. Warto sprawdzić na własnym podniebieniu i przekonać się samemu!Kooperatywa RAEK powstała w 1996 roku z misją pracy przede wszystkim z kobietami, osobami bardzo młodymi lub dotkniętymi biedą lub konfliktem w tamtym czasie. Chodziło o swoiste wyrównywanie szans dzięki stałemu kształceniu oraz dochód pozwalający na godne życie. W 2012 roku kooperatywa została oficjalnie zatwierdzona (dzięki sporej pracy organizacji pozarządowych), jednocześnie rząd skierował kilka programów pomocowych mających na celu aktywizację w niezwykle biednym regionie. Sytuacja jest bardzo trudna. Jest to niezwykle złożony i skomplikowany mix wieloletnich konfliktów plemiennych, przestępstw na tle seksualnym, klęsk żywiołowych (trzęsienia ziemi, powodzie, osunięcia ziemi) i obecna walka o wydobycie metali ciężkich sponsorowana przez koncerny produkujące telefony komórkowe. Mimo tego kooperatywie RAEK udaje się utrzymywać jakość i transparentność na wysokim poziomie. Dziękujemy również za ciężką pracę importerowi This Side Up, gdyż współpracują od bardzo wielu lat, porządkują i pomagają w rozwoju kooperatywie.Katana Natural to ziarna obrabiane metodą suchą. Z początku ma miejsce suszenie w cieniu na łożach afrykańskich, następnie wisienki są przenoszone do słońca i bardzo często obracane. Dzięki temu udało się zmniejszyć ilość defektów powstałych przy fermentacji. DR Konga RAEK Katana Natural to niezwykły przypadek "kwaśnej kawy ze słodkiej obróbki". Czuć w niej wyraźnie nuty herbaciane oraz wieloowocową kwasowość. Działa ona trochę tak jak "pomyśl o dowolnym owocu a z pewnością znajdziesz go w tej kawie". Jeśli mielibyśmy jakieś wyróżnić to z pewnością wiśnie i pomarańcze oraz na dalszym tle borówki. Katana Natural ma wyższą kwasowość niż Washed co jest dosyć zaskakujące. Jest również lekko cierpka jak przeparzona, kwaskowata czarna herbata. Bardzo nietuzinkowa i jakościowa propozycja z zaskakującego kraju! KAWA DOSTĘPNA RÓWNIEŻ W ZESTAWIE PORÓWNAWCZYM ----> DR KONGA SET Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©