Pochodzenie ziaren: Demokratyczna Republika Konga
Region: Kiwu PołudnioweKooperatywa: RAEK Stacja obróbki: Katana Wysokość upraw: 1400-1800 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Jamaica Blue Mountain, Bourbon Obróbka: mokraZbiór: 2023Certyfikacja: OrganicPunktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,5 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: czarna herbata - czerwone porzeczki - mandarynki - orzech włoskiData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Mamy dla Was aż 2 kawy z Demokratycznej Republiki Konga, z dwóch różnych obróbek. Ziarno jest niezwykle jakościowe i ciężko nam jednoznacznie wybrać smaczniejszą wersję. Warto sprawdzić na własnym podniebieniu i przekonać się samemu!Kooperatywa RAEK powstała w 1996 roku z misją pracy przede wszystkim z kobietami, osobami bardzo młodymi lub dotkniętymi biedą lub konfliktem w tamtym czasie. Chodziło o swoiste wyrównywanie szans dzięki stałemu kształceniu oraz dochód pozwalający na godne życie. W 2012 roku kooperatywa została oficjalnie zatwierdzona (dzięki sporej pracy organizacji pozarządowych), jednocześnie rząd skierował kilka programów pomocowych mających na celu aktywizację w niezwykle biednym regionie. Sytuacja jest bardzo trudna. Jest to niezwykle złożony i skomplikowany mix wieloletnich konfliktów plemiennych, przestępstw na tle seksualnym, klęsk żywiołowych (trzęsienia ziemi, powodzie, osunięcia ziemi) i obecna walka o wydobycie metali ciężkich sponsorowana przez koncerny produkujące telefony komórkowe. Mimo tego kooperatywie RAEK udaje się utrzymywać jakość i transparentność na wysokim poziomie. Dziękujemy również za ciężką pracę importerowi This Side Up, gdyż współpracują od bardzo wielu lat, porządkują i pomagają w rozwoju kooperatywie.Katana Washed to ziarna obrabiane w klasyczny sposób, z uwzględnieniem fermentacji na mokro przez 12 godzin i myciu z użyciem wody pochodzącej z górskiego potoku oraz suszeniu na łożach afrykańskich. DR Konga RAEK Katana Washed to bardzo fajna, zbalansowana i czysta propozycja z Afryki. Czuć w niej przede wszystkim przyjemną owocowość oraz nuty czarnej herbaty. Orzechowość jest delikatnie odczuwalna jedynie na finiszu. Jeśli mielibyśmy przypiąć jej jakąkolwiek "łatkę" to byłaby to niezwykle przyjemna kawa codzienna ze słodką kwasowością. Nie powinna sprawiać żadnych problemów przy parzeniu. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©