PROMOCJA
Pochodzenie ziaren: Ekwador
Kanton: QuitoFarmerzy: Galo&Alexandra Morales Wysokość upraw: 1450 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Typica Mejorado, Sidra Obróbka: anaerobic washedZbiór: maj-lipiec 2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 88Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: pomelo - agrest - wanilia - czarna herbata - nuty kwiatoweData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Ziarna z Ekwadoru to zawsze gratka dla poszukujących czegoś innego i ciekawego. W tym roku zdecydowaliśmy się na jedną propozycję z tego kraju i jest nią Cruz Loma Anaerobic Washed Typica Mejorado/Sidra. Jeśli pamiętacie Ekwador Caturrę/Geshę lub Typicę Mejorado z tamtego roku to mamy tutaj podobny przypadek czystej i złożonej kawy z dużą ilością punktów SCA. Ekwador to niezwykle ciekawe państwo na mapie kawowej. Z jednej strony fantastyczne warunki i przyroda, sąsiedztwo Kolumbii a z drugiej koszty zatrudnienia są bardzo wysokie i powodują wiele problemów w postaci braku konkurencyjności na rynkach światowych. Kraj przeszedł kilkanaście lat temu dolaryzację, a ta bardzo wywindowała ceny wielu rzeczy. Trudności w utrzymaniu farm powodują również niechęć do prowadzenia upraw przez młodych producentów. W Ekwadorze dochodzi do takiej sytuacji, w której import kawy z Brazylii, Kolumbii i Wietnamu kilkukrotnie przewyższa krajową produkcję i eksport. Farmę Cruz Loma założył Galo Morales, były specjalista w firmie Caravela (duży importer kaw segmentu specialty). Dzięki tej pracy zdobył unikalne doświadczenie, które teraz wykorzystuje uprawiając kawę. Wspólnie z żoną prowadzą wiodącą w regionie farmę, która zdobywa liczne nagrody. Galo i Maria prowadzą Cruz Loma od 20 lat, ale dopiero 7 lat skupiają się głównie na uprawie kawy specialty. Po ręcznych zbiorach wisienki lądują w depulperze i ten zdziera z nich owoce. Ziarna lądują na 24h do szczelnie zamkniętych worków GrainPro. Następnie suszą się na łożach afrykańskich do określonego poziomu wilgotności i następuje pakowanie. Przed wysyłką leżakują 4-6 tygodni dla ustabilizowania smaku. Aromat mielonej kawy jest bardzo złożony. Napar bardzo zmienia się wraz ze spadkiem temperatury, więc przed warto dać mu przestygnąć. Ekwador Cruz Loma Anaerobic to przede wszystkim kawa herbaciano-owocowa. Obróbka beztlenowa w ogóle nie jest wyczuwalna, gdyż nie zachodzi wraz z owocami i jest dosyć krótka. Po zaparzeniu jest słodko - dominują nuty czarnej herbaty i wanilii. Wraz z upływem czasu dochodzi dosyć wyrazista cytrusowo-porzeczkowa kwasowość oraz nuty kwiatowo-ziołowe. Te ostatnie pojawiają się ze względu na kwiatową Typicę Mejorado oraz ziołową Sidrę - mieszankę odmian wykorzystanych w tej kawie. Kwasowość ma w sobie coś z Kenii i jest dosyć wyrazista. Napar może mieć delikatnie orzechowy finisz, który jest charakterystyczny dla kaw z Ekwadoru. Ziarna najbardziej smakowały nam jednak z Hario/Kality. Jeśli lubicie czyste, złożone przelewy o wyższej kwasowości - zdecydowanie polecamy spróbować! Ekwador Cruz Loma Anaerobic przypomina nam herbatę z dodatkiem cytrusów. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Najniższa cena z 30 dni:
1kg - 365,00 zł
0,5 kg - 189,00 zł
0,25 kg - 96,00 zł
0,15 kg 57,00 zł
Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©