Pochodzenie ziaren: Etiopia
Woreda: GedebStacja obróbki: Banko Gotiti Wysokość upraw: 1800-2000 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiana: Heirloom Obróbka: sucha zbiór: 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: brzoskwinie - bergamotka - miód - pomarańczeData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Nowe zbiory już niedługo, więc Banko Gotiti to ostatnia propozycja z obecnego zbioru Etiopii. Ponownie ten kraj nas nie zawodzi i zawsze lubimy do niego wracać! W 2012 roku w etiopskiej wiosce Banko Gotiti powstała spółdzielnia zrzeszająca około 300 drobnych rolników. Wyłoniła się ona z większej kooperatywy. Rolnicy uprawiają tradycyjne odmiany heirloom na niewielkich działkach - często nieprzekraczających pół hektara. Dzięki starannej selekcji owoców oraz ręcznym zbiorom przeprowadzanym w szczycie sezonu kawa z Banko Gotiti zyskała międzynarodowe uznanie. Ziarna suszone są na podwyższonych łożach. Region Gedeb sprzyja bioróżnorodności, a lokalni rolnicy często łączą uprawę kawy z innymi roślinami. Etiopia Banko Gotiti to kawa, która naprawdę cieszy. W filiżance znajdziemy intensywną, wieloowocową kwasowość, która kieruje się w stronę nut pomarańczy. Dzięki obróbce natural (czyli "na słodko") pojawiają się też akcenty miodowe, a w profilu smakowym wyczuwalne są m.in. mango, pomarańcza i brzoskwinia. Jak przystało na kawę z Etiopii finisz jest kwiatowo-ziołowy, przywodzący na myśl herbatę Earl Grey. Napar z Hario i Aeropressu daje bardziej owocowe doznania, choć kawa smakuje wyśmienicie w każdej metodzie parzenia. MIELENIE Większość Etiopii trzeba mielić grubiej, przy tej nie jest inaczej. Polecamy o 2 kliki więcej w metodach przelewowych.Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©