Pochodzenie ziaren: Etiopia
Woreda: BensaStacja obróbki: Abore Wysokość upraw: 1920-2020 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: 74110, 74112 Obróbka: mokraZbiór: 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86 Stopień palenia: średniProfil smakowy: Earl Grey - nektarynki - miód - owoce pestkoweData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Etiopia Bombe Washed bardzo Wam smakowała rok temu, więc postanowiliśmy ściągnąć ją również w obecnym zbiorze. Jeśli lubicie lekkie, owocowe i złożone espresso, to zdecydowanie polecamy!Stacja obróbki Abore została założona w 1996 r. przez Daye Bensa. Znajduje się ona wyjątkowo wysoko - na poziomie 1920-2020 m n.p.m. przez co zbiory odbywają się od końca grudnia do lutego. Stacja zatrudnia 4-ech stałych pracowników i aż 124-ech sezonowych. Nazwa pochodzi od mostu wybudowanego w 1997 r. Abore zrzesza ponad 1000 lokalnych farmerów, ich kawy wielokrotnie zdobywały miejsca w pierwszej 10-tce Cup of Excelence! Etiopia Bombe Washed została poddana klasycznej obróbce mokrej, z fermentacją trwającą 36-72h oraz suszeniu na podwyższonych łożach afrykańskich przez 12-15 dni.Etiopia Bombe prezentuje przyjemną lekkość i jeszcze przyjemniejszą złożoność. Espresso jest przede wszystkim przyjemnie owocowe, ale przy tym dobrze zbalansowane. Czuć wyraźnie nektarynki, cytrusy i owoce pestkowe uzupełnione słodyczą miodu. Napar ma długi, kwiatowy posmak. Americano będzie herbaciane i może przypominać kawę przelewową. Etiopię Bombe szczególnie polecamy osobom lubiącym espresso, czy americano. Dobrze wypada również z kawiarki i ekspresu automatycznego. Niestety nie jest to ziarenko do mleka. Przepis startowy na espresso:kawa: 17-19guzysk: 38-40gczas: 27-29 sekundPrzechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©