Pochodzenie ziaren: Etiopia
Woreda: BensaStacja obróbki: Abore Wysokość upraw: 1920-2020 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: 74110, 74112 Obróbka: mokraZbiór: 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: Earl Grey - nektarynki - miód - cytrusyData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaEtiopia Bombe Washed bardzo Wam smakowała rok temu, więc postanowiliśmy ściągnąć ją również w obecnym zbiorze. Jeśli myślimy o Etiopii z obróbki mokrej, to ta według nas smakuje modelowo - jak herbata z cytryną, miodem i słodką kwasowością nektarynek.Stacja obróbki Abore została założona w 1996 r. przez Daye Bensa. Znajduje się ona wyjątkowo wysoko - na poziomie 1920-2020 m n.p.m. przez co zbiory odbywają się od końca grudnia do lutego. Stacja zatrudnia 4-ech stałych pracowników i aż 124-ech sezonowych. Nazwa pochodzi od mostu wybudowanego w 1997 r. Abore zrzesza ponad 1000 lokalnych farmerów, ich kawy wielokrotnie zdobywały miejsca w pierwszej 10-tce Cup of Excelence! Etiopia Bombe Washed została poddana klasycznej obróbce mokrej, z fermentacją trwającą 36-72h oraz suszeniu na podwyższonych łożach afrykańskich przez 12-15 dni. Etiopia Bombe po zaparzeniu prezentuje się bardzo letnio i słonecznie! Słodycz czarnej herbaty z miodem przeplata się z rześkimi nutami brzoskwiniowo-cytrusowymi zwieńczonymi przyjemnym kwiatowym finiszem. Jest to niezwykle smaczna propozycja, która jest dokładnie tym, czego można spodziewać się po mytych ziarnach z Etiopii. Bombe daje sporo frajdy i jest niezwykle łatwa w odbiorze. Jeśli ktoś lubi więcej kwasowości - warto dać jej szansę w Aeropressie. MIELENIEW metodach przelewowych polecamy mielenie grubsze o 2 kliki. Większość mytych Etiopii zatyka filtr podczas parzenia ze względu na rozmiar ziaren i ich sporą gęstość. Grubszy przemiał spowoduje właściwy przepływ. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©