Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

ETIOPIA BOMBE WASHED (FIL)

Pochodzenie ziaren: Etiopia

Woreda: Bensa
Stacja obróbki: Abore
Wysokość upraw: 1920-2020 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: 74110, 74112
Obróbka: mokra
Zbiór: 2024
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: Earl Grey - nektarynki - miód - cytrusy
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Etiopia Bombe Washed bardzo Wam smakowała rok temu, więc postanowiliśmy ściągnąć ją również w obecnym zbiorze. Jeśli myślimy o Etiopii z obróbki mokrej, to ta według nas smakuje modelowo - jak herbata z cytryną, miodem i słodką kwasowością nektarynek.
Stacja obróbki Abore została założona w 1996 r. przez Daye Bensa. Znajduje się ona wyjątkowo wysoko - na poziomie 1920-2020 m n.p.m. przez co zbiory odbywają się od końca grudnia do lutego. Stacja zatrudnia 4-ech stałych pracowników i aż 124-ech sezonowych. Nazwa pochodzi od mostu wybudowanego w 1997 r. Abore zrzesza ponad 1000 lokalnych farmerów, ich kawy wielokrotnie zdobywały miejsca w pierwszej 10-tce Cup of Excelence! Etiopia Bombe Washed została poddana klasycznej obróbce mokrej, z fermentacją trwającą 36-72h oraz suszeniu na podwyższonych łożach afrykańskich przez 12-15 dni.
Etiopia Bombe po zaparzeniu prezentuje się bardzo letnio i słonecznie! Słodycz czarnej herbaty z miodem przeplata się z rześkimi nutami brzoskwiniowo-cytrusowymi zwieńczonymi przyjemnym kwiatowym finiszem. Jest to niezwykle smaczna propozycja, która jest dokładnie tym, czego można spodziewać się po mytych ziarnach z Etiopii. Bombe daje sporo frajdy i jest niezwykle łatwa w odbiorze. Jeśli ktoś lubi więcej kwasowości - warto dać jej szansę w Aeropressie.
MIELENIE
W metodach przelewowych polecamy mielenie grubsze o 2 kliki. Większość mytych Etiopii zatyka filtr podczas parzenia ze względu na rozmiar ziaren i ich sporą gęstość. Grubszy przemiał spowoduje właściwy przepływ.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa owocowaKawa owocowa
Kawa ziarnista 185.00 zł
Kawa ziarnista 100.00 zł
Kawa ziarnista 55.00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję