PROMOCJA
Pochodzenie ziaren: EtiopiaWoreda: Gedeb
Stacja obróbki: ChelbesaEksporter: SNAP Wysokość upraw: 2100 m n.p.m.Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Kurume, Dega, Wolisho Obróbka: anaerobic honey Zbiór: październik 2023 - luty 2024 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: miód - gruszki - lemon curd - borówki - nuty kwiatoweData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaCo dwie Chelbesy to nie jedna! Szukaliśmy innej Etiopii niż washed lub natural i tak pojawiła się u nas Etiopia Chelbesa Danche Anaerobic Honey. W smaku nie czuć wyraźnie obróbki anaerobic, ale ta niezwykle przyjemnie pogłębia i uzupełnia słodycz naparu.W 2008 w Addis Ababa utworzono kooperatywę SNAP, która działa na terenach regionów Sidama, Yirgacheffe i Guji. Ich głównymi celami jest podniesienie zarobków wśród farmerów oraz podniesienie jakości produkowanej kawy. Przeszkolono ponad 6000 rolników i liczba cały czas rośnie. SNAP zapewnia darmowy lub prawie darmowy wkład własny i wsparcie na każdym etapie produkcji. Po ręcznym zbiorze i separacji w wodzie najbardziej dojrzałe wisienki pozbawiane są większości owocu w depulperze. Tanki fermentacyjne pełne ziaren z resztką miąższu przykrywa się płytkami ceramicznymi lub blachą stalową i pozostawia na 48-72 godziny. Później następuje suszenie na łożach afrykańskich przez 10-14 dni. W naparze możecie się spodziewać niezwykle przyjemnego kompromisu pomiędzy Etiopią washed a natural. Kawy z obróbki honey mają dla nas charakterystyczny miodowo-orzechowy twist. Tak też kawa smakuje na ciepło i koniecznie trzeba jej dać przestygnąć. Wraz z biegiem czasu rośnie kwasowość i idzie w stronę gruszek oraz słodkich cytryn, na dalszym planie wyczuwamy nuty borówek. Jeśli mielibyśmy opisać kwasowość kolorem, to byłaby ona biało-żółta. Finisz jest przyjemnie kwiatowy. Napar ma świetny balans i sprawia bardzo dużo frajdy podczas picia. KAWA DOSTĘPNA RÓWNIEŻ W ZESTAWIE PORÓWNAWCZYM ----> ETIOPIA CHELBESA SET MIELENIE I PARZENIEW metodach przelewowych polecamy o 2 kliki grubsze (niż zwykle) mielenie. Odradzamy przeciąganie parzenia, lepiej sprawdzają się przepisy w granicach 2:20/300ml np. w Hario czy Kalicie. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Najniższa cena z 30 dni:
1kg - 235,00 zł
0,5 kg - 126,00 zł
0,25 kg - 70,00 zł
Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©