Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

ETIOPIA CHELBESA HONEY ANAEROBIC

Pochodzenie ziaren: Etiopia

Woreda: Gedeb
Stacja obróbki: Chelbesa
Eksporter: SNAP
Wysokość upraw: 2100 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Kurume, Dega, Wolisho
Obróbka: anaerobic honey
Zbiór: październik 2023 - luty 2024
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: miód - gruszki - lemon curd - borówki - nuty kwiatowe
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Co dwie Chelbesy to nie jedna! Szukaliśmy innej Etiopii niż washed lub natural i tak pojawiła się u nas Etiopia Chelbesa Danche Anaerobic Honey. W smaku nie czuć wyraźnie obróbki anaerobic, ale ta niezwykle przyjemnie pogłębia i uzupełnia słodycz naparu.
W 2008 w Addis Ababa utworzono kooperatywę SNAP, która działa na terenach regionów Sidama, Yirgacheffe i Guji. Ich głównymi celami jest podniesienie zarobków wśród farmerów oraz podniesienie jakości produkowanej kawy. Przeszkolono ponad 6000 rolników i liczba cały czas rośnie. SNAP zapewnia darmowy lub prawie darmowy wkład własny i wsparcie na każdym etapie produkcji.
Po ręcznym zbiorze i separacji w wodzie najbardziej dojrzałe wisienki pozbawiane są większości owocu w depulperze. Tanki fermentacyjne pełne ziaren z resztką miąższu przykrywa się płytkami ceramicznymi lub blachą stalową i pozostawia na 48-72 godziny. Później następuje suszenie na łożach afrykańskich przez 10-14 dni.
W naparze możecie się spodziewać niezwykle przyjemnego kompromisu pomiędzy Etiopią washed a natural. Kawy z obróbki honey mają dla nas charakterystyczny miodowo-orzechowy twist. Tak też kawa smakuje na ciepło i koniecznie trzeba jej dać przestygnąć. Wraz z biegiem czasu rośnie kwasowość i idzie w stronę gruszek oraz słodkich cytryn, na dalszym planie wyczuwamy nuty borówek. Jeśli mielibyśmy opisać kwasowość kolorem, to byłaby ona biało-żółta. Finisz jest przyjemnie kwiatowy. Napar ma świetny balans i sprawia bardzo dużo frajdy podczas picia.
KAWA DOSTĘPNA RÓWNIEŻ W ZESTAWIE PORÓWNAWCZYM ----> ETIOPIA CHELBESA SET
MIELENIE I PARZENIE
W metodach przelewowych polecamy o 2 kliki grubsze (niż zwykle) mielenie. Odradzamy przeciąganie parzenia, lepiej sprawdzają się przepisy w granicach 2:20/300ml np. w Hario czy Kalicie.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 235.00 zł
Kawa ziarnista 126.00 zł
Kawa ziarnista 70.00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję