Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

ETIOPIA KOKE NATURAL (ESP)

Pochodzenie ziaren: Etiopia

Woreda: Yirgachefe
Stacja obróbki: Koke
Wysokość upraw: 1870-1900 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Dega, Kudhume, Wolisho
Obróbka: sucha
Zbiór: listopad 2023 - styczeń 2024
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 88
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: krówki - nektarynki - limonka - nuty kwiatowe
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Etiopia Koke Natural już u nas gościła 2 lata temu i bardzo dobrze ją wspominamy. Jesteśmy ciekawi jak smakuje najświeższy zbiór, który dopiero dotarł do Europy! Kto lubi słodko-owocowe napary z ekspresu z pewnością będzie zadowolony z Etiopii Koke.
Stacja Koke wyposażona jest w 10 tanków fermentacyjnych, w których obrabia się ziarno dostarczane przez lokalnych farmerów. Typowa dla tego regionu jest hodowla kawy na małą skalę, wśród innych roślin np. bananowców. Uprawia się tu głównie trzy odmiany drzewek kawowych, których nazwy mają lokalny charakter. Wolisho (Walichu) charakteryzującym się dużymi owocami i ziarnami. Dega ma średniej wielkości ziarna - samo drzewo jest głównie używane w celach opałowych i charakteryzuje się intensywnym zapachem. Kudhume (Kudhumi, Kurume) wydaje małe pestki i posiada wysoką odporność na choroby.
Etiopia Koke w espresso idealny przykład słodkiej kwasowości. Dzieje się tu bardzo wiele dobrego: nuty nektarynek, skórka limonki, na dalszym tle dojrzałe winogrona. Kawa ma sporo lepkiej i kremowej słodyczy oraz długi, kwiatowy finisz. Americano jest stonowane, delikatne i bardziej przypomina kawę przelewową. Etiopie z suchej obróbki, ze względu na wysoką słodycz, dobrze sprawują się w kawach mlecznych o niewielkiej pojemności np. flat white lub cappuccino. Ziarenka bez problemu dają radę w ekspresach automatycznych oraz kawiarkach.
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 17-19g
uzysk: 36-38g
czas: 27-29 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 175.00 zł
Kawa ziarnista 96.00 zł
Kawa ziarnista 54.00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję