Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

ETIOPIA LAAYYOO DOUBLE LAYER

Pochodzenie ziaren: Etiopia

Woreda: Uraga
Stacja obróbki: Haro Wachu
Wysokość upraw: 2100-2350 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: 74158, 74110, 75112
Obróbka: double layer natural
zbiór: październik 2023 - luty 2024
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86,75
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: borówki - truskawki - czarna herbata - nuty ziołowe
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Etiopia Laayyoo Double Layer to napar pełen nut truskawek i jagód. Bardzo smaczna kawa, pięknie pachnie po zmieleniu a po wypiciu powoduje szeroki uśmiech.
Ture Waji jest założycielem Sookoo Coffee - rodzinnej kooperatywy zajmującej się zarówno produkcją jak i eksportem kawy. Ture w swoim środowisku znany jest jako "Mr.Clean" ze względu na metody suszenia owoców w cienkiej warstwie co zapewnia bardzo czysty i wyraźny smak. Owoce dostarczane są do stacji obróbki nocą, gdzie przechodzą szczegółową selekcję a następnie suszy się je na afrykańskich łożach w warstwie sięgającej maksymalnie 8 cm. Dla zapewnienia odpowiedniej jakości produktu owoce muszą być obracane 6 razy dziennie. Tak przeprowadzony proces delikatnie podkreśla winne nuty, a wydłużony do 21-28 dni proces suszenia pozwala na odpowiedni rozwój smaku.
Słowo laayyoo odnosi się do drzew naturalnie porastających tereny upraw - zapewniają one nie tylko cień, ale także dzięki opadającym z nich liściom dostarczają odpowiedniego nawozu dla zasadzonych drzewek. Wszystko w 100% naturalnie! Dodatkowo Ture Waji oferuje pożyczki pod zastaw przyszłych plonów - tak by farmerzy mogli poczynić potrzebne inwestycje. Stosuje także politykę women-first dbając o aktywizację zawodową kobiet.
Etiopia Laayyoo Double Layer zachwyca nas swoimi aromatami już po zmieleniu ziaren. Napar jest owocowy i przyjemnie zbalansowany. Dominuje (charakterystyczna dla ziaren z Etiopii) jagodowość oraz nuty truskawek. Kawa jest słodka, ale jednoczesnie soczysta. Finisz rozwija się w stronę odświeżających ziół oraz kwiatów. Najbardziej smakowała nam w Aeropressie i Kalicie.
MIELENIE
W metodach przelewowych polecamy o 1-2 kliki grubsze (niż zwykle) mielenie.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 192.00 zł
Kawa ziarnista 102.00 zł
Kawa ziarnista 56.00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję