Pochodzenie ziaren: Etiopia
Woreda: UragaStacja obróbki: Haro Wachu Wysokość upraw: 2100-2350 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiany: 74158, 74110, 75112 Obróbka: double layer natural zbiór: październik 2023 - luty 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86,75 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: borówki - truskawki - czarna herbata - nuty ziołoweData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaEtiopia Laayyoo Double Layer to napar pełen nut truskawek i jagód. Bardzo smaczna kawa, pięknie pachnie po zmieleniu a po wypiciu powoduje szeroki uśmiech. Ture Waji jest założycielem Sookoo Coffee - rodzinnej kooperatywy zajmującej się zarówno produkcją jak i eksportem kawy. Ture w swoim środowisku znany jest jako "Mr.Clean" ze względu na metody suszenia owoców w cienkiej warstwie co zapewnia bardzo czysty i wyraźny smak. Owoce dostarczane są do stacji obróbki nocą, gdzie przechodzą szczegółową selekcję a następnie suszy się je na afrykańskich łożach w warstwie sięgającej maksymalnie 8 cm. Dla zapewnienia odpowiedniej jakości produktu owoce muszą być obracane 6 razy dziennie. Tak przeprowadzony proces delikatnie podkreśla winne nuty, a wydłużony do 21-28 dni proces suszenia pozwala na odpowiedni rozwój smaku. Słowo laayyoo odnosi się do drzew naturalnie porastających tereny upraw - zapewniają one nie tylko cień, ale także dzięki opadającym z nich liściom dostarczają odpowiedniego nawozu dla zasadzonych drzewek. Wszystko w 100% naturalnie! Dodatkowo Ture Waji oferuje pożyczki pod zastaw przyszłych plonów - tak by farmerzy mogli poczynić potrzebne inwestycje. Stosuje także politykę women-first dbając o aktywizację zawodową kobiet. Etiopia Laayyoo Double Layer zachwyca nas swoimi aromatami już po zmieleniu ziaren. Napar jest owocowy i przyjemnie zbalansowany. Dominuje (charakterystyczna dla ziaren z Etiopii) jagodowość oraz nuty truskawek. Kawa jest słodka, ale jednoczesnie soczysta. Finisz rozwija się w stronę odświeżających ziół oraz kwiatów. Najbardziej smakowała nam w Aeropressie i Kalicie. MIELENIEW metodach przelewowych polecamy o 1-2 kliki grubsze (niż zwykle) mielenie. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©