Zasadniczo rozróżniamy dwa podstawowe gatunki kawy: Arabika (Coffea arabica) i Robusta (Coffea canephora). Pierwsza z nich powszechnie uważana jest za szlachetniejszą odmianę, a druga ma opinię tej brzydkiej siostry. Składa się na to wiele czynników, niemniej jednak obie - mimo, iż tak różne - mają wiele wspólnego. Budowa genetyczna pokazuje, że Robusta jest rodzicem Arabiki. Coffea canephora skrzyżowała się z gatunkiem zwanym Coffea euginoides (dzika odmiana kawy) na terenach Sudanu. Jeśli popatrzymy na mapie gdzie leży południowa część Sudanu, a gdzie Etiopia i połączymy fakty nagle staje się jasne dlaczego to właśnie Etiopia powszechnie uznawana jest za ojczyznę kawy . Warto również powiedzieć, że kawa rośnie na kuli ziemskiej wokół tzw. pasa kawowego rozciągającego się wraz z równikiem.
Mówiąc o właściwościach i charakterystyce odmian Arabika i Robusta - są one przeciwieństami. Pierwsza nich rośnie wysoko, nie jest odporna na choroby, jej uprawa wymaga sporych nakładów pieniężnych i uwagi farmerów, odpowiednich warunków. Ma niższą zawartość kofeiny, ale za to odwdzięcza się zróżnicowanym i wielopoziomowym smakiem. Szacuje się, że na światowym rynku sprzedaży dominuje Arabika - ok. 60%. Robusta rośnie nisko, jest odporna na choroby, jej uprawa jest bardziej wydajna, wymaga mniejszych nakładów finansowych. Zawiera także więcej kofeiny, ale jest gorzka i w smaku często przypomina tytoń, paloną gumę, drewno, dym. Występuje ona głównie w kawach rozpuszczalnych i jako dodatek do mieszanek espresso. Palarnia Blend używa jedynie najwyższej jakości świeżo palonych ziaren gatunku Arabika.
Należy jeszcze wspomnieć o mało znanym gatunku kawy liberyjskiej (Coffea liberica). Drzewko kawowe daje duże owoce i nietypowe ziarna, a sam napar jest podobny w smaku do robusty charakteryzując się wysoką goryczą i niską kwasowością.
Tak jak natura potrafi zaskoczyć nas swoją różnorodnością chociażby przy zwyczajnych jabłkach np. lobo, jonagold, gloster - tak również będzie i w przypadku drzewek kawowca. Przeglądając ofertę palarni Blend będzie można się spotkać z różnymi odmianami botanicznymi jak np.: typica, heirloom, bourbon, caturra, SL-28, catuai, pacamara, geisha. Różnią się one występowaniem, różnorodnością plonów, odpornością na choroby, wysokością, wielkością owoców, łatwością uprawy, częstością owocowania i przede wszystkim smakiem. Ciekawym przypadkiem jest wymieniona jako ostatnia gesha. Pierwotnie pochodzi z Afryki i jest bardzo kapryśna jeśli chodzi o warunki uprawy (minimum 1500 m n.p.m.). Najlepiej zaadaptowała się w Panamie i od samego początku nie przestała zadziwiać swoją kompleksowością. Można w niej poczuć wszystkie dostępne smaki i aromaty - owoce, słodycz i nuty kwiatowe. Obecnie ceny na aukcjach zostały wywindowane bardzo wysoko z powodu ogromnego zainteresowania oraz ograniczeń technicznych. Zdecydowanie jest grzechu warta, jednak trzeba uważać - nie każda kawa zawierająca w nazwie słowo gesha gwarantuje niezapomniane doznania smakowe- zależy to przede wszystkim od miejsca i warunków uprawy.
Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©