PROMOCJA
Pochodzenie ziaren: Gwatemala
Departament: SololaWieś: Pasajquim Wysokość upraw: 1200-1400 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Bourbon, Caturra, Catuai Obróbka: mokraZbiór: 2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 83 Stopień palenia: średniProfil smakowy: czekolada - wiśnie - cytrusy - płatki migdałówData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Gwatemala Atitlan Pasajquim Kape to bardzo klasyczny dla Gwatemali kubek kawy. Jeśli szukacie czegoś delikatnego o trochę większej złożoności i przyjemnej kwasowości te ziarenka są dla Ciebie! Nazwa Pasajqium wywodzi się od nazwy wioski położonej w prowincji San Juan La Laguna. Sam teren jest otoczony przez trzy wulkaniczne góry. Występują tu spore opady deszczu - większość farmerów wykorzystuje do produkcji wodę z jeziora. Wilgotność dochodzi do 70-80% dlatego też proces suszenia owoców odbywa się w pełnym słońcu. 95% kawy z tego regionu pochodzi z maleńkich upraw. Gwatemala Atitlan Pasajquim Kape jest naszą propozycjąkawy klasycznej o trochę większej złożoności. Największą zaletą ziaren jest ich dobry balans. Klasyczną czekoladę uzupełnia słodycz karmelu i przyjemna kwasowość. Nuty wiśni są według nas dosyć wyraźne i świetnie komponują się w naparze. Kawa jest niezwykle uniwersalna i bez problemu poradzi sobie z ekspresem automatycznym, z kawami mlecznymi o mniejszej pojemności tj. flat white/cappuccino, a także z kawiarką. Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 39-42gczas: 28-31 sekundPrzechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Najniższa cena z 30 dni:
1kg - 129,00 zł
0,5 kg - 72,00 zł
0,25 kg - 41,50 zł
Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©