PROMOCJA
Pochodzenie ziaren: Gwatemala
Departament: SololaWieś: Pasajquim Wysokość upraw: 1200-1400 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Bourbon, Caturra, Catuai Obróbka: mokraZbiór: 2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 83 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: cukier muscovado - płatki migdałów - wiśnie - cytrusyData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Gwatemala Atitlan Pasajquim Kape to modelowy kubek kawy z tego kraju. Sporo w nim nut karmelowo-orzechowych, a wraz ze stygnięciem pojawia się przyjemna i owocowa kwasowość. Polecamy ją jako smaczny, codzienny przelew! Nazwa Pasajqium wywodzi się od nazwy wioski położonej w prowincji San Juan La Laguna. Sam teren jest otoczony przez trzy wulkaniczne góry. Występują tu spore opady deszczu - większość farmerów wykorzystuje do produkcji wodę z jeziora. Wilgotność dochodzi do 70-80% dlatego też proces suszenia owoców odbywa się w pełnym słońcu. 95% kawy z tego regionu pochodzi z maleńkich upraw. Ziarna z Gwatemali najczęściej obrabiane są metodą mokrą i mają profil karmelowo-orzechowy ze słodko-owocową kwasowością. Z początku dominują nuty cukrowo-karmelowe i subtelna orzechowość. Gdy napar przestygnie wiśniowo-cytrusowa kwasowość rośnie i przyjemnie balansuje napar. Gwatemala to bardzo uniwersalna propozycja, którą każdy zaparzacz pokaże od trochę innej strony. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Najniższa cena z 30 dni:
1kg - 129,00 zł
0,5 kg - 72,00 zł
0,25 kg - 41,50 zł
Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©