Pochodzenie ziaren: Gwatemala
Departament: Guatemala Farma: La BendicionProducent: Jose Gomez Wysokość upraw: 1800-2000 m n.p.m Gatunek: 100% ArabikaOdmiana: Catisic Obróbka: suchaZbiór: styczeń-kwiecień 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: owoce tropikalne - czarne porzeczki - grejpfrut - guma balonowaData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Mamy dla Was wyjątkowe odkrycie prosto z Gwatemali! Catisic to niezwykle rzadka odmiana, z którą spotykamy się po raz pierwszy. Jednak prawdziwy sekret tej kawy tkwi w metodzie zbioru - wybierane są jedynie owoce, które są tak czerwone, że aż osiągają głęboki, purpurowy odcień. Po przestygnięciu napar eksploduje intensywną słodyczą i bogactwem owocowych nut - prawdziwa bomba! Historia farmy rozpoczyna się w 1930 roku od Vincente Gomeza i Marii Reyes. Nazwa Finca La Bendición oznacza "błogosławieństwo" i odzwierciedla ich wdzięczność za ziemię, która ich utrzymuje. Rodzina angażuje się w zrównoważoną uprawę, stosując bananowce i drzewa pomarańczowe jako naturalny cień dla krzewów kawowych. Celowo unika stosowania herbicydów, co korzystnie wpływa na jakość gleby i samej kawy. Poza uprawą kawy rodzina Gomezów dba o bioróżnorodność farmy, traktując ziemię jako chroniony ekosystem wymagający troski i zachowania równowagi. Catisic to mieszanka odmian Catuai oraz Catimor. Zbierane są wyłącznie najsłodsze wisienki o wartości Brix 22-24, które nie są nie tyle czerwone co nawet wchodzą w odcień purpurowy. Suszy się je przez 13 dni na patio. Gwatemala Catisic Natural to kawa o wyraźnie słodkim i owocowym charakterze. Sekret jej smaku tkwi w starannie selekcjonowanych, niemal przejrzałych owocach. Czuć to w kubku: napar jest owocowy, słodki i lekko funky (ale bez nut alkoholowych). Największą zbrodnią byłoby wypicie kawy zaraz po zaparzeniu. Napar otwiera się w niższych temperaturach (jak większość kaw z obróbki "natural") i zachwyca bogactwem nut owoców tropikalnych. Na pierwszym planie wyczuwalne są mango, marakuja i pomarańcze, w tle pojawiają się jabłka, jagody oraz czarna porzeczka. Delikatnie zaznacza się także lekka grejpfrutowa goryczka. Zdecydowaliśmy się na kontrowersyjny opis nuty gumy balonowej, ponieważ napar ma dla nas taki finisz. Nie jest to karmel, cukier trzcinowy ani miód. Uważamy, że guma balonowa i multiwitamina najlepiej oddają jego charakter. Najbardziej owocowe nuty wydobędziecie przy zaparzaniu Hario V60 i AP. Kalita i Chemex w tym wypadku trochę zmniejszają kwasowość naparu. To zdecydowanie najciekawsza i najbardziej złożona Gwatemala, jaką piliśmy w tej cenie! Gorąco polecamy! MIELENIE W metodach przelewowych polecamy trochę drobniejsze mielenie. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©