Pochodzenie ziaren: GwatemalaDepartament: Santa Rosa
Producent: Fedecocagua Kooperatywa: Cooperativa Agrícola Integral La Nueva Era Wysokość upraw: 1000 - 1080 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Catuai, Marsellesa, Pache, Sarchimor Obróbka: suchaZbiór: 2023/2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86 Stopień palenia: średniProfil smakowy: ciemna czekolada - borówki - czarne porzeczki - cukier muscovadoData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaGwatemala La Nueva Era to kawa, do której po raz kolejny wracamy. Cenimy ją za wysokie body, głęboką słodycz i charakterystyczną "boróweczkę" w naparze. Espresso smakuje jak tabliczka ciemnej czekolady z owocami leśnymi. Gwatemala La Nueva Era zalicza się do kaw Fraijanes Plateau. Lokalna gleba jest bogata w potas i skutkuje to wysokim body w naparze. Wisienki kawowca suszy się w większości 10-12 dni na wysokości 1000 m, te które obrabia się w wyższych partiach potrzebują dodatkowo ok. 5 dni. Kooperatywa Agricola posiada dwie osobne stacje obróbki - dla kawy obrabianej metodą "washed" oraz osobną dla kawy "natural". Na chwilę obecną zrzesza ona 32 farmerów z najbliższych okolic - nie są oni tylko i wyłącznie biernymi dostawcami surowca. Zarządzający kooperatywą starają się czynnie zaangażować ich w cały proces obróbki kawy, jednocześnie dbając o edukacje i wspierając ich w produkcji na każdym kroku. Gwatemala La Nueva to napar o nutkach w kolorze ciemny brąz oraz fiolet. Espresso smakuje jak tabliczka ciemnej czekolady z lekko kwaskowatymi owocami leśnymi. Właściwie nic dodać, nic ująć - dużo słodyczy przełamanej delikatną owocowością. Americano jest dosyć klasyczne, ale o większej głębi smaku. Ziarenka świetnie wypadają w kawach mlecznych o dowolnej pojemności. Polecamy również z ekspresu automatycznego oraz kawiarki. Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 17-19guzysk: 38-42gczas: 27-30 sekundPrzechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©