Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

GWATEMALA LA NUEVA ERA (ESP)

Pochodzenie ziaren: Gwatemala

Departament: Santa Rosa
Producent: Fedecocagua
Kooperatywa: Cooperativa Agrícola Integral La Nueva Era
Wysokość upraw: 1000 - 1080 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Catuai, Marsellesa, Pache, Sarchimor
Obróbka: sucha
Zbiór: 2023/2024
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: ciemna czekolada - borówki - czarne porzeczki - cukier muscovado
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Gwatemala La Nueva Era to kawa, do której po raz kolejny wracamy. Cenimy ją za wysokie body, głęboką słodycz i charakterystyczną "boróweczkę" w naparze. Espresso smakuje jak tabliczka ciemnej czekolady z owocami leśnymi.
Gwatemala La Nueva Era zalicza się do kaw Fraijanes Plateau. Lokalna gleba jest bogata w potas i skutkuje to wysokim body w naparze. Wisienki kawowca suszy się w większości 10-12 dni na wysokości 1000 m, te które obrabia się w wyższych partiach potrzebują dodatkowo ok. 5 dni. Kooperatywa Agricola posiada dwie osobne stacje obróbki - dla kawy obrabianej metodą "washed" oraz osobną dla kawy "natural". Na chwilę obecną zrzesza ona 32 farmerów z najbliższych okolic - nie są oni tylko i wyłącznie biernymi dostawcami surowca. Zarządzający kooperatywą starają się czynnie zaangażować ich w cały proces obróbki kawy, jednocześnie dbając o edukacje i wspierając ich w produkcji na każdym kroku.
Gwatemala La Nueva to napar o nutkach w kolorze ciemny brąz oraz fiolet. Espresso smakuje jak tabliczka ciemnej czekolady z lekko kwaskowatymi owocami leśnymi. Właściwie nic dodać, nic ująć - dużo słodyczy przełamanej delikatną owocowością. Americano jest dosyć klasyczne, ale o większej głębi smaku. Ziarenka świetnie wypadają w kawach mlecznych o dowolnej pojemności. Polecamy również z ekspresu automatycznego oraz kawiarki.
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 17-19g
uzysk: 38-42g
czas: 27-30 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

Kawa ziarnista 165.00 zł
Kawa ziarnista 90.00 zł
Kawa ziarnista 50.00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję