PROMOCJA
Pochodzenie ziaren: Gwatemala
Departament: Chimaltenango Farma: Finca La SendaProducent: rodzina Perez Wysokość upraw: 1550-2000 m n.p.m Gatunek: 100% ArabikaOdmiana: Pache Obróbka: anaerobic + yeastZbiór: listopad 2023 - marzec 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: truskawki - jabłka - szampan - nugatData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaGwatemala La Senda Champagne to ziarna, które od dawna chcieliśmy ściągnąć i Wam pokazać. Są takie kawy, które po prostu świetnie się pije i te ziarenka zdecydowanie do nich należą. Przy fermentacji użyto drożdży champagne a cały proces ma na farmie stosunkowo długą tradycję.Finca La Senda posiada bogatą historię sięgającą az 1940 r. Jest farmą rodzinną przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Do 2018 roku kawę sprzedawano kooperatywom, do czasu kiedy niemieccy partnerzy skutecznie zachęcili właścicieli by poszli swoją drogą. Do 2019 roku rodzina Perez przetestowała 300 różnych opcji procesu fermentacji by znaleźć ten, który będzie najlepszym rozwiązaniem dla ich kawy. Pierwsza wyeksportowana samodzielnie partia ustabilizowała ich dobrą reputację na rynku. Znani są z obróbek: black honey oraz champagne. Natural champagne polega na poddaniu owoców w pierwszej kolejności fermentacji tlenowej przez 48 h. Następnie owoce odpoczywają przez 24h by później zostać poddanym kolejnej fermentacji - tym razem beztlenowej z udziałem drożdży champagne przez kolejne 60h. Proces kończy suszenie do uzyskania wilgotności rzędu 10,5-10,7%. To co charakteryzuje Gwatemalę La Senda to świetny balans i niezwykła przyjemność podczas picia. Nuty alkoholowe są obecne, ale nie dominują w naparze. Czuć wyraźnie jabłkowo-truskawkową owocowość a jednocześnie głębię słodyczy i lekkie nuty szampana. Są to najlepsze ziarna z Gwatemali jakie mieliśmy i jedne z najlepszych jakie piliśmy! Głębia smaku, balans oraz złożoność są największymi jej atutami. Napar ma wszystko na swoim miejscu i nic nie jest w nim przesadzone. MIELENIEW metodach przelewowych polecamy trochę drobniejsze mielenie. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Najniższa cena z 30 dni:
1kg - 285,00 zł
0,5 kg - 150,00 zł
0,25 kg - 79,00 zł
Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©