Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

GWATEMALA LA SENDA CHAMPAGNE

Pochodzenie ziaren: Gwatemala

Departament: Chimaltenango
Farma: Finca La Senda
Producent: rodzina Perez
Wysokość upraw: 1550-2000 m n.p.m
Gatunek: 100% Arabika
Odmiana: Pache
Obróbka: anaerobic + yeast
Zbiór: listopad 2023 - marzec 2024
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: truskawki - jabłka - szampan - nugat
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Gwatemala La Senda Champagne to ziarna, które od dawna chcieliśmy ściągnąć i Wam pokazać. Są takie kawy, które po prostu świetnie się pije i te ziarenka zdecydowanie do nich należą. Przy fermentacji użyto drożdży champagne a cały proces ma na farmie stosunkowo długą tradycję.
Finca La Senda posiada bogatą historię sięgającą az 1940 r. Jest farmą rodzinną przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Do 2018 roku kawę sprzedawano kooperatywom, do czasu kiedy niemieccy partnerzy skutecznie zachęcili właścicieli by poszli swoją drogą. Do 2019 roku rodzina Perez przetestowała 300 różnych opcji procesu fermentacji by znaleźć ten, który będzie najlepszym rozwiązaniem dla ich kawy. Pierwsza wyeksportowana samodzielnie partia ustabilizowała ich dobrą reputację na rynku. Znani są z obróbek: black honey oraz champagne. Natural champagne polega na poddaniu owoców w pierwszej kolejności fermentacji tlenowej przez 48 h. Następnie owoce odpoczywają przez 24h by później zostać poddanym kolejnej fermentacji - tym razem beztlenowej z udziałem drożdży champagne przez kolejne 60h. Proces kończy suszenie do uzyskania wilgotności rzędu 10,5-10,7%.
To co charakteryzuje Gwatemalę La Senda to świetny balans i niezwykła przyjemność podczas picia. Nuty alkoholowe są obecne, ale nie dominują w naparze. Czuć wyraźnie jabłkowo-truskawkową owocowość a jednocześnie głębię słodyczy i lekkie nuty szampana. Są to najlepsze ziarna z Gwatemali jakie mieliśmy i jedne z najlepszych jakie piliśmy! Głębia smaku, balans oraz złożoność są największymi jej atutami. Napar ma wszystko na swoim miejscu i nic nie jest w nim przesadzone.
MIELENIE
W metodach przelewowych polecamy trochę drobniejsze mielenie.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 285.00 zł
Kawa ziarnista 150.00 zł
Kawa ziarnista 79.00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję