Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

GWATEMALA MONTE FLOR (ESP)

Pochodzenie ziaren: Gwatemala

Departament: San Marcos
Farma: Nueva Granada
Producent: Dieter Nottebohm
Wysokość upraw: 1250-1450 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Bourbon, Caturra, Catuai
Obróbka: mokra
Zbiór: 2023/2024
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 83,25
Stopień palenia: średni
Profil smakowy:
czekolada - pomarańcze - gruszki - prażone migdały - maliny
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Gwatemala Monte Flor jest kawą klasyczną i bardzo uniwersalną. Jeśli smakowały Wam dotychczasowe wypały kaw z Gwatemali to Monte Flor z pewnością Was nie zawiedzie!
Farma Nueva Granada, z której pochodzi kawa, usytuowana jest u podnóży dwóch szczytów wulkanów - Tajumulco i Tacana. Nueva Granada kładzie wyjątkowo duży nacisk na współistnienie z naturą. Część została przeznaczona na uprawę roślin i drzew rosnących "na dziko". Można tu również spotkać zwierzęta np. jelenie a nawet pumy. Drzewka kawowca rosną w sąsiedztwie innych roślin m.in. drzew makadamia, które poza wzbogacaniem upraw i zapewnianiem cienia są również źródłem dodatkowego przychodu. Na farmie naturalnie pozyskuje się i przetwarza kompost wykorzystując do niego pulpę z wisienek kawowca, czy też łuskę z orzechów makadamia. Stosuje się tu również metody mające na celu zmniejszenie zużycia wody.
Śmiemy przypuszczać, że polubicie Gwatemalę Gwatemala Monte Flor, gdyż ma zadatki na dobrą, klasyczną i zbalasowaną kawę. Espresso od samego początku ma zdecydowany, czekoladowy punch. Przechodzi on powoli w nuty migdałowe, które balansowane są przez delikatną kwasowość pomarańczy, gruszek oraz malin. Americano jest dosyć klasyczne, o niższej kwasowości. Ziarna świetnie sprawdzą się w każdej postaci: w kawach mlecznych, kawiarce oraz ekspresach automatycznych. Jeśli lubicie Kawę Świdnicką to Gwatemalę polecamy jako miłą alternatywę. Gorąco polecamy!
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 16-18g
uzysk: 38-42g
czas: 28-31 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa klasycznaKawa klasyczna
Kawa ziarnista 143.00 zł
Kawa ziarnista 79.00 zł
Kawa ziarnista 45.00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję