Pochodzenie ziaren: Gwatemala
Departament: San MarcosFarma: Nueva Granada Producent: Dieter Nottebohm Wysokość upraw: 1250-1450 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Bourbon, Caturra, Catuai Obróbka: mokraZbiór: 2023/2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 83,25 Stopień palenia: średniProfil smakowy: czekolada - pomarańcze - gruszki - prażone migdały - malinyData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Gwatemala Monte Flor jest kawą klasyczną i bardzo uniwersalną. Jeśli smakowały Wam dotychczasowe wypały kaw z Gwatemali to Monte Flor z pewnością Was nie zawiedzie! Farma Nueva Granada, z której pochodzi kawa, usytuowana jest u podnóży dwóch szczytów wulkanów - Tajumulco i Tacana. Nueva Granada kładzie wyjątkowo duży nacisk na współistnienie z naturą. Część została przeznaczona na uprawę roślin i drzew rosnących "na dziko". Można tu również spotkać zwierzęta np. jelenie a nawet pumy. Drzewka kawowca rosną w sąsiedztwie innych roślin m.in. drzew makadamia, które poza wzbogacaniem upraw i zapewnianiem cienia są również źródłem dodatkowego przychodu. Na farmie naturalnie pozyskuje się i przetwarza kompost wykorzystując do niego pulpę z wisienek kawowca, czy też łuskę z orzechów makadamia. Stosuje się tu również metody mające na celu zmniejszenie zużycia wody. Śmiemy przypuszczać, że polubicie Gwatemalę Gwatemala Monte Flor, gdyż ma zadatki na dobrą, klasyczną i zbalasowaną kawę. Espresso od samego początku ma zdecydowany, czekoladowy punch. Przechodzi on powoli w nuty migdałowe, które balansowane są przez delikatną kwasowość pomarańczy, gruszek oraz malin. Americano jest dosyć klasyczne, o niższej kwasowości. Ziarna świetnie sprawdzą się w każdej postaci: w kawach mlecznych, kawiarce oraz ekspresach automatycznych. Jeśli lubicie Kawę Świdnicką to Gwatemalę polecamy jako miłą alternatywę. Gorąco polecamy! Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 38-42gczas: 28-31 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©