Pochodzenie ziaren: Gwatemala
Departament: San MarcosFarma: Nueva Granada Producent: Dieter Nottebohm Wysokość upraw: 1250-1450 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Bourbon, Caturra, Catuai Obróbka: mokraZbiór: 2023/2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 83,25 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: miód - pomarańcze - gruszki - prażone migdały - malinyData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Kto lubi słodkie napary o klasycznym charakterze, ten nie powinien wahać się przy zakupie Gwatemali Monte Flor. Mimo sporej ilości nut miodowo-migdałowych kawa ma ciekawą głębię przez co sprawia dużo radości podczas picia. Farma Nueva Granada, z której pochodzi kawa, usytuowana jest u podnóży dwóch szczytów wulkanów - Tajumulco i Tacana. Nueva Granada kładzie wyjątkowo duży nacisk na współistnienie z naturą. Część została przeznaczona na uprawę roślin i drzew rosnących "na dziko". Można tu również spotkać zwierzęta np. jelenie a nawet pumy. Drzewka kawowca rosną w sąsiedztwie innych roślin m.in. drzew makadamia, które poza wzbogacaniem upraw i zapewnianiem cienia są również źródłem dodatkowego przychodu. Na farmie naturalnie pozyskuje się i przetwarza kompost wykorzystując do niego pulpę z wisienek kawowca, czy też łuskę z orzechów makadamia. Stosuje się tu również metody mające na celu zmniejszenie zużycia wody. Gwatemala Monte Flor ma w sobie sporo charakteru samego originu. Napar już od początku pokazuje sporo słodyczy miodu i migdałów. Po kilku chwilach dołącza do niej przyjemna kwasowość pomarańczy, gruszek i malin. Owocowość określilibyśmy jako średnią, w zależności od wybranej metody. KAWA DOSTĘPNA RÓWNIEŻ W ZESTAWIE PORÓWNAWCZYM ----> GWATEMALA SET Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, AeropressPalarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©