Skąd wzięła się kawa? Zgodnie z legendą datowaną na lata 800-900 n.e. w Abisynii (dzisiejsza Etiopia) pasterz Kaldii zauważył, że po zjedzeniu jagód z pobliskiego krzewu jego kozy wydają sie bardziej pobudzone (w oryginale tańczą)... Zaciekawiony tym faktem sam postanowił spróbować owoców z nieznajomej rośliny i zauważył podobne efekty u siebie. Następnie pomysł podchwycili lokalni mnisi gotując napar z całych owoców - pomagał im utrzymać koncentrację w trakcie modlitwy. Czy legenda jest prawdziwa? Nie jest nieprawdopodobna, ale duża przerwa pomiędzy latami życia Kaldiego, a pierwszymi zapiskami kwestionuje jej prawdziwość.
Jedno jest pewne- to Etiopia była miejscem, gdzie kawa została odkryta i najprawdopodobniej używana przez żyjące ówcześnie tam plemiona do sporządzania różnych specyfików mających na celu pobudzenie w trakcie polowań, bądź wędrówek. Można zaryzykować stwierdzenie, że przez około 400 lat kawa nie była palona, a napar pochodził raczej z soczystych owoców. Pierwsze wzmianki o kawie jako napoju prowadzą nas do XV-sto wiecznego Jemenu. W krajach arabskich zaczęły powstawać kaveh kanes - miejsca skupiające lokalną społeczność w celach rozrywki, nauki i spotkań towarzyskich. Podawano w nich różne trunki - w tym napar z owoców kawowca, który szybko zawładnął sercami ludzi. Jak wielce popularnym napojem stała się kawa można zobrazować na przykładzie tureckiego prawa, głoszącego, że kobieta może zażądać rozwodu, gdy mąż nie dostarczy jej dziennej dawki kawy, a właściwie naparu o nazwie qahwa... Właśnie to arabskie słowo zostało zaadaptowane do języka przez Holendrów (koffi), a następnie dostosowane przez inne nacje - coffee, koffi, kava, kawa, kafija, kopi, kafea.
Pielgrzymki do Mekki spopularyzowały kaveh kanes, co zaowocowało sprowadzeniem kawy do Europy przez najprawdopodobniej -kupców weneckich. Wydarzenie to datowane jest na rok 1615. W połowie XVII wieku zaczęły powstawać pierwsze kawiarnie na Starym Kontynencie - we Włoszech, Londynie i Paryżu. Wierzono, że kawa ma działanie lecznicze i jest idealna na ospę, nudności, podagrę, czy kaca. Era kolonializmu zdecydowanie przyspieszyła rozprzestrzenianie się kawowca na całym świecie. Pierwsza zapisana nazwa botaniczna drzewka kawowego coffea arabica pochodzi z 1713 roku. Holendrzy przywieźli je do dzisiejszej Indonezji, a Francuzi w region Pacyfiku. Jak wiadomo stąd już niedaleko do Brazylii...
Wiek pary oraz XX w. niosą ze sobą rewolucję technologiczną: pakowanie próżniowe, przypadkowo odkryty przez Niemców proces pozbawiania ziaren kofeiny (po tym jak zatonął statek z transportem kawy z Nikaragui), udoskonalaną przez wiele lat kawę rozpuszczalną, filtry wynalezione przez Melittę Benz w 1905 roku, stopniowe ulepszanie maszyn do parzenia espresso (Ernesto Illy oraz Achille Gaggia) oraz wiele innych wynalazków. Następnie kolejne fale rewolucji kawowych zalewały świat, aż po dzień dzisiejszy kiedy zdajemy się rozumieć coraz więcej na temat i możemy się cieszyć czarnym naparem na niezliczoną ilość sposobów.
Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©