Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

HONDURAS ARMADILLO ANAEROBIC (ESP)

Pochodzenie ziaren: Honduras

Departament: Copan
Kooperatywa: Cocafcal
Wysokość upraw: 1450-1600 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Catuai, Caturra, Icatu, Pacamara, Pacas
Obróbka: anaerobic honey
Zbiór: październik 2023 - luty 2024
Certyfikacja: Fairtrade, Rainforest Alliance
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,5
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: mango - maliny - bakalie - wiśnie - borówki
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Honduras Armadillo Anaerobic Honey to napar pełen wieloowocowej kwasowości, złożoności i słodyczy. Obróbka anaerobic jest stosunkowo delikatna i dobrze współgra ze smakiem.
W 1999 roku Jose Omar Rodriguez utworzył Kooperatywę Capucas, zrzeszającą farmerów uprawiających kawę wokół najwyżej w Hondurasie góry - Pico Celaque. Aktualnie Kooperatywa współpracuje z 12-stoma lokalnymi społecznościami, zrzeszając około 75-ciu członków. Kooperatywa skupia się zarówno na uprawie konwencjonalnej, Fairtrade jak również organicznej. Niektórzy farmerzy łączą uprawę kawy z hodowlą pszczół. Jest to inicjatywa, która wpływa niezwykle pozytywnie na uzyskiwane plony, na środowisko jak i daje społeczności możliwość dodatkowego zarobku.
Honduras Armadillo Anaerobic Honey to ziarna, które polecamy fanom złożonych kaw ze słodko-owocową kwasowością. Lubimy opisywać smak kolorami - z pewnością czujemy dominację koloru pomarańczowego (mango, marakuja, papaja). Zagłębiając się w kolejne warstwy bezsprzecznie czuć lekką, bakaliową orzechowość. Reszta nutek ma raczej delikatny charakter: wiśnie, maliny oraz borówki na finiszu. Honduras Armadillo Anaerobic Honey to ziarna, z których chętnie wypilibyśmy americano, ale takie z mniejszą ilością wody (150-180ml). Polecamy go również z mlekiem w kawach o mniejszej pojemności: cappuccino, flat white. Jest delikatnie oraz słodko. Honduras dobrze radzi sobie w ekspresach automatycznych i kawiarkach.
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 17-19g
uzysk: 40-43g
czas: 28-31 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 172.00 zł
Kawa ziarnista 95.00 zł
Kawa ziarnista 53.00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję