PROMOCJA
Pochodzenie ziaren: HondurasDepartament: Copan
Kooperatywa: Cocafcal Wysokość upraw: 1450-1600 m n.p.m.Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Catuai, Caturra, Icatu, Pacamara, Pacas Obróbka: anaerobic honeyZbiór: październik 2023 - luty 2024 Certyfikacja: Fairtrade, Rainforest Alliance Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,5Stopień palenia: średniProfil smakowy: mango - maliny - bakalie - wiśnie - borówkiData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaHonduras Armadillo Anaerobic Honey to napar pełen wieloowocowej kwasowości, złożoności i słodyczy. Obróbka anaerobic jest stosunkowo delikatna i dobrze współgra ze smakiem. W 1999 roku Jose Omar Rodriguez utworzył Kooperatywę Capucas, zrzeszającą farmerów uprawiających kawę wokół najwyżej w Hondurasie góry - Pico Celaque. Aktualnie Kooperatywa współpracuje z 12-stoma lokalnymi społecznościami, zrzeszając około 75-ciu członków. Kooperatywa skupia się zarówno na uprawie konwencjonalnej, Fairtrade jak również organicznej. Niektórzy farmerzy łączą uprawę kawy z hodowlą pszczół. Jest to inicjatywa, która wpływa niezwykle pozytywnie na uzyskiwane plony, na środowisko jak i daje społeczności możliwość dodatkowego zarobku. Honduras Armadillo Anaerobic Honey to ziarna, które polecamy fanom złożonych kaw ze słodko-owocową kwasowością. Lubimy opisywać smak kolorami - z pewnością czujemy dominację koloru pomarańczowego (mango, marakuja, papaja). Zagłębiając się w kolejne warstwy bezsprzecznie czuć lekką, bakaliową orzechowość. Reszta nutek ma raczej delikatny charakter: wiśnie, maliny oraz borówki na finiszu. Honduras Armadillo Anaerobic Honey to ziarna, z których chętnie wypilibyśmy americano, ale takie z mniejszą ilością wody (150-180ml). Polecamy go również z mlekiem w kawach o mniejszej pojemności: cappuccino, flat white. Jest delikatnie oraz słodko. Honduras dobrze radzi sobie w ekspresach automatycznych i kawiarkach.Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 17-19guzysk: 40-43gczas: 28-31 sekundPrzechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Najniższa cena z 30 dni:
1kg - 172,00 zł
0,5 kg - 95,00 zł
0,25 kg - 53,00 zł
Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©