Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

HONDURAS ARMADILLO ANAEROBIC (FIL)

Pochodzenie ziaren: Honduras

Departament: Copan
Kooperatywa: Cocafcal
Wysokość upraw: 1450-1600 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Catuai, Caturra, Icatu, Pacamara, Pacas
Obróbka: anaerobic honey
Zbiór: październik 2023 - luty 2024
Certyfikacja: Fairtrade, Rainforest Alliance
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,5
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy:
bakalie - brązowy cukier - mango - borówki - wiśnie
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Honduras Armadillo Anaerobic Honey to bardzo jakościowa i smaczna kawa. Jak nie wypijecie jej zbyt szybko, to napar odkryje przed Wami mnóstwo owocowej i słodkiej kwasowości!
W 1999 roku Jose Omar Rodriguez utworzył Kooperatywę Capucas, zrzeszającą farmerów uprawiających kawę wokół najwyżej w Hondurasie góry - Pico Celaque. Aktualnie Kooperatywa współpracuje z 12-stoma lokalnymi społecznościami, zrzeszając około 75-ciu członków. Kooperatywa skupia się zarówno na uprawie konwencjonalnej, Fairtrade jak również organicznej. Niektórzy farmerzy łączą uprawę kawy z hodowlą pszczół. Jest to inicjatywa, która wpływa niezwykle pozytywnie na uzyskiwane plony, na środowisko jak i daje społeczności możliwość dodatkowego zarobku.
Honduras Armadillo Anaerobic Honey jest kawą, która po zaparzeniu daje się powoli odkrywać. Na ciepło przywita nas klasyczny czekoladowo-orzechowy Honduras, ale wraz ze stygnięciem naparu stopniowo zaczną pojawiać się kolejne owoce. Z początku będą to: mango, pomarańcza i nektarynki; następnie dołączą kolejne akcenty w postaci wiśni i borówek. Całość jest słodka i zbalansowana. Honduras najbardziej smakował nam w Aeropressie oraz Hario, ale nie było wielkich różnic smakowych pomiędzy Chemexem czy Kalitą.
MIELENIE I PARZENIE
W metodach przelewowych polecamy trochę drobniejsze mielenie. Kluczem do tej kawy jest doparzenie jej odpowiednio drobnym przemiałem i danie jej przestygnąć. Im zimniejsza, tym przyjemniejsza.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa klasycznaKawa klasyczna
kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 172.00 zł
Kawa ziarnista 95.00 zł
Kawa ziarnista 53.00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję