PROMOCJA
Pochodzenie ziaren: HondurasDepartament: Copan
Kooperatywa: Cocafcal Wysokość upraw: 1450-1600 m n.p.m.Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Catuai, Caturra, Icatu, Pacamara, Pacas Obróbka: anaerobic honeyZbiór: październik 2023 - luty 2024 Certyfikacja: Fairtrade, Rainforest Alliance Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,5 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: bakalie - brązowy cukier - mango - borówki - wiśnieData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaHonduras Armadillo Anaerobic Honey to bardzo jakościowa i smaczna kawa. Jak nie wypijecie jej zbyt szybko, to napar odkryje przed Wami mnóstwo owocowej i słodkiej kwasowości!W 1999 roku Jose Omar Rodriguez utworzył Kooperatywę Capucas, zrzeszającą farmerów uprawiających kawę wokół najwyżej w Hondurasie góry - Pico Celaque. Aktualnie Kooperatywa współpracuje z 12-stoma lokalnymi społecznościami, zrzeszając około 75-ciu członków. Kooperatywa skupia się zarówno na uprawie konwencjonalnej, Fairtrade jak również organicznej. Niektórzy farmerzy łączą uprawę kawy z hodowlą pszczół. Jest to inicjatywa, która wpływa niezwykle pozytywnie na uzyskiwane plony, na środowisko jak i daje społeczności możliwość dodatkowego zarobku. Honduras Armadillo Anaerobic Honey jest kawą, która po zaparzeniu daje się powoli odkrywać. Na ciepło przywita nas klasyczny czekoladowo-orzechowy Honduras, ale wraz ze stygnięciem naparu stopniowo zaczną pojawiać się kolejne owoce. Z początku będą to: mango, pomarańcza i nektarynki; następnie dołączą kolejne akcenty w postaci wiśni i borówek. Całość jest słodka i zbalansowana. Honduras najbardziej smakował nam w Aeropressie oraz Hario, ale nie było wielkich różnic smakowych pomiędzy Chemexem czy Kalitą. MIELENIE I PARZENIEW metodach przelewowych polecamy trochę drobniejsze mielenie. Kluczem do tej kawy jest doparzenie jej odpowiednio drobnym przemiałem i danie jej przestygnąć. Im zimniejsza, tym przyjemniejsza. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Najniższa cena z 30 dni:
1kg - 172,00 zł
0,5 kg - 95,00 zł
0,25 kg - 53,00 zł
Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©