Kraj pochodzenia: HondurasDepartament: La Paz
Producent: RAOS Wysokość upraw: 1200-1700m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiany: Caturra, Bourbon, Typica Obróbka: mokraZbiór: grudzień 2023 - marzec 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 82 Certyfikacja producenta: Organic Stopień palenia: średniProfil smakowy: ciemna czekolada - orzechy laskowe - brązowy cukier - cytrusyData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Mamy takie przeczucie, że Honduras Marcala bardzo przypadnie Wam do gustu. Jest klasyczny, uniwersalny i słodki. Jeśli pamiętacie Honduras Liquidambar, to Marcalę można brać w ciemno!Kooperatywa RAOS działa na obszarze kilku niewielkich miast na zachodzie Hondurasu. Jest to jeden z najbiedniejszych regionów tego kraju. W 1996 roku 19-stu farmerów postanowiło połączyć swoje siły, by skupić się na produkcji jakościowej kawy przy jednoczesnym zachowaniu harmonii ze środowiskiem. Obecnie RAOS zrzesza ponad 250-ciu członków. Honduras Marcala jest kawą klasyczną i bardzo uniwersalną. W espresso można znaleźć wiele nut czekoladowych, karmel a przede wszystkim wyrazistą orzechowość. Jest obecna delikatna kwasowość cytrusów. Americano smakuje bardzo klasyczne i ma niską kwasowość. Honduras Marcala to bardzo uniwersalna kawa. Honduras Marcala świetnie sprawdzi się w ekspresach automatycznych, z mlekiem, a także z kawiarki. Propozycja ta powinna przypaść do gustu osobom lubiącym klasyczne smaki.Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 39-42gczas: 28-31 sekundPrzechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©