Pochodzenie ziaren: Indie
Stan: Karnataka Farma: Raixidi Estate Wysokość upraw: 1060-1070 m n.p.m. Gatunek: 100% RobustaOdmiana: Old Peredinia Obróbka: anaerobic yeast Zbiór: styczeń-luty 2024 Stopień palenia: średniProfil smakowy: mleczna czekolada - miód - prażone orzechy - czarne porzeczki - jabłkaData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Rynek wysokogatunkowej robusty rozwija się w bardzo dobrym tempie. Z roku na rok w samym procesie fermentacji widać coraz więcej innowacji. Tym razem mamy dla Was kawę z obróbki beztlenowej, z dodatkiem drożdży. Napar jest gładki, klasyczny, delikatny i o niższej kwasowości. Farma Raxidi jest umiejscowiona w malowniczym regionie Manjarabad na południu Indii. Zajmuje ona 81ha i ma długoletnią tradycję siegającą 150-180 lat. Obecnie wydzielono specjalną sekcję, w której dosadza się nowe drzewka (stanowi ona ok 5% całej farmy). Warto zaznaczyć, że drzewka robusty cieszą się zdecydowanie dłuższą żywotnością w stosunku do arabiki. Farma jest w stanie wyprodukować ok 2000 worków kawy rocznie z czego 80% obrabiane jest metodą mokrą. Pozostałe 20% pozostawia się na obróbkę suchą lub eksperymentalną. Na terenie farmy znajduję się mały instytut badawczy, który zajmuje się pracami nad nowymi/innowacyjnymi metodami obróbki owoców. Indie Raxidi Wet Plum to kawa uzyskana metodą anaerobic yeast. Po myciu całych owoców zamyka się je w kontenerze z ograniczonym dostępem tlenu i dodaje specjalne drożdże. Pozwala to uzyskać wyższą słodycz i więcej nut owocowych w finalnym produkcie. Fermentacja w zamkniętym środowisku trwa 83 godziny, później następuje suszenie i łuskanie.Indie Raixidi Robusta Wet Plum to delikatna i klasyczna kawa. Charakterystyczny zapach robusty jest wyczuwalny już przy mieleniu, ma jednak łagodny charakter. W naparze jest bardzo dużo słodyczy czekolady, miodu i orzechów. Nie znajdujemy w nim nic charakterystycznego dla przykrego posmaku kawy sklepowej. Espresso jest delikatne oraz kremowo-orzechowe, w ekspresie kolbowym można nawet z niego uzyskać odrobinę bardzo przyjemnej kwasowości porzeczek i jabłek. Americano będzie słodkie i delikatne. Takie ziarna bardzo lubią mleko i ekspresy automatyczne!Jeśli smakowały Wam nasze poprzednie propozycje spod znaku robusty to Indie Raixidi Wet Plum również Was nie zawiodą! Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 17-19guzysk: 36-38gczas: 27-29 sekundPrzechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©