Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

INDIE RAXIDI ROBUSTA WET PLUM

Pochodzenie ziaren: Indie

Stan: Karnataka
Farma: Raixidi Estate
Wysokość upraw: 1060-1070 m n.p.m.
Gatunek: 100% Robusta
Odmiana: Old Peredinia
Obróbka: anaerobic yeast
Zbiór: styczeń-luty 2024
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: mleczna czekolada - miód - prażone orzechy - czarne porzeczki - jabłka
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Rynek wysokogatunkowej robusty rozwija się w bardzo dobrym tempie. Z roku na rok w samym procesie fermentacji widać coraz więcej innowacji. Tym razem mamy dla Was kawę z obróbki beztlenowej, z dodatkiem drożdży. Napar jest gładki, klasyczny, delikatny i o niższej kwasowości.
Farma Raxidi jest umiejscowiona w malowniczym regionie Manjarabad na południu Indii. Zajmuje ona 81ha i ma długoletnią tradycję siegającą 150-180 lat. Obecnie wydzielono specjalną sekcję, w której dosadza się nowe drzewka (stanowi ona ok 5% całej farmy). Warto zaznaczyć, że drzewka robusty cieszą się zdecydowanie dłuższą żywotnością w stosunku do arabiki. Farma jest w stanie wyprodukować ok 2000 worków kawy rocznie z czego 80% obrabiane jest metodą mokrą. Pozostałe 20% pozostawia się na obróbkę suchą lub eksperymentalną. Na terenie farmy znajduję się mały instytut badawczy, który zajmuje się pracami nad nowymi/innowacyjnymi metodami obróbki owoców. Indie Raxidi Wet Plum to kawa uzyskana metodą anaerobic yeast. Po myciu całych owoców zamyka się je w kontenerze z ograniczonym dostępem tlenu i dodaje specjalne drożdże. Pozwala to uzyskać wyższą słodycz i więcej nut owocowych w finalnym produkcie. Fermentacja w zamkniętym środowisku trwa 83 godziny, później następuje suszenie i łuskanie.
Indie Raixidi Robusta Wet Plum to delikatna i klasyczna kawa. Charakterystyczny zapach robusty jest wyczuwalny już przy mieleniu, ma jednak łagodny charakter. W naparze jest bardzo dużo słodyczy czekolady, miodu i orzechów. Nie znajdujemy w nim nic charakterystycznego dla przykrego posmaku kawy sklepowej. Espresso jest delikatne oraz kremowo-orzechowe, w ekspresie kolbowym można nawet z niego uzyskać odrobinę bardzo przyjemnej kwasowości porzeczek i jabłek. Americano będzie słodkie i delikatne. Takie ziarna bardzo lubią mleko i ekspresy automatyczne!Jeśli smakowały Wam nasze poprzednie propozycje spod znaku robusty to Indie Raixidi Wet Plum również Was nie zawiodą!
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 17-19g
uzysk: 36-38g
czas: 27-29 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa klasycznaKawa klasyczna
kawa słodkaKawa słodka
kawa delikatnaKawa delikatna
Kawa ziarnista 139.00 zł
Kawa ziarnista 77.00 zł
Kawa ziarnista 43.50 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję