Kraj pochodzenia: IndonezjaRegion: Jawa
Kooperatywa: Kojoyo Producent: Ontosoroh Coffee Wysokość upraw: 800-1100 m n.p.m. Gatunek: 100% Robusta Odmiany: Tugusari, BA Obróbka: anaerobic naturalZbiór: 2023/2024 Stopień palenia: średniProfil smakowy: czekolada - orzechy pekan - miód - śliwki - jabłkaData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Niestrudzenie poszukujemy dla Was ciekawostek. Tym razem chcielibyśmy zaprezentować indonezyjską robustę poddaną obróbce anaerobic. Espresso jest klasyczne, ale jednocześnie prezentuje zaskakującą i słodką kwasowość jabłek. Poza wyjątkowością ziaren polecamy zerknąć na historię, gdyż wydaje nam się, że swoją złożonością może przebijać smak kawy :) Kooperatywa Kojoyo jest prowadzona przez Wahyu Setiono, który ma na swoim koncie liczne wyróżnienia. Wahyu ukończył teologię i początkowo chciał zostać księdzem! W 2019 roku, kiedy był handlowcem związanym z kawą, natknął się na fascynujący świat obróbki w wielu różnych metodach. W tym czasie wziął również udział w konkursie kawowym, gdzie jego robusta zajęła 11. miejsce. Zaczął traktować kawę poważnie i mocno wierzył, że jest to forma sztuki, która wymaga szczegółowości. Wahyu założył Kojoyo w 2019 roku z zamiarem wywarcia wpływu ekonomicznego na rolników, którzy chcieli produkować kawę specialty. Ten region, dzięki swojej wysokości, specjalizuje się w arabice, robusta jest tam praktycznie nieobecna. W 2020 roku kooperatywa dodała do swojej misji nowy cel. Współpracując z indonezyjską agencją ds. przeciwdziałania terroryzmowi (BNPT) daje rolnikom i rehabilitowanym terrorystom w regionie szansę na samozatrudnienie poprzez uprawę kawy i turystykę. Z 250 członków kooperatywy 5-6 z nich to byli więźniowie skazani za działalność terrorystyczną, którzy teraz zostali farmerami dzięki Wahyu! Obecnie rząd przeznaczył 100 ha ziemi na ten projekt, z czego 30 ha jest produktywne i uprawia kawę specialty, reszta zostanie rozwinięta w nadchodzących latach. Podobne wartości dzieli Cahyo, założyciel First Light Coffee. Cahyo Pertama, to 31-letni przedsiębiorca, który prowadzi młodzieżowy ruch w wiosce Candiroto w powiecie Temanggung. Kawa jest częścią jego rodziny, chociaż jego rodzice przez całe życie handlowali przyprawami. Próbował współpracować z większymi kooperatywami, dopiero w Kojoyo poczuł się równorzędnym partnerem. Innym "wielkim wrogiem" tego regionu jest uprawa tytoniu. Kojoyo powstało również z tego powodu - aby wspierać jak największą liczbę rolników, którzy chcieliby przejść z uprawy tytoniu na kawowce. W regionie miały miejsce dwa cyklony w zeszłym sezonie, występują tam nieprzewidywalne warunki pogodowe. Wahyu dodatkowo chce skupić się na glebie, sadzeniu żywopłotów wiatrowych oraz stworzeniu centralnej jednostki produkującej organiczne nawozy. Najdojrzalsze czerwone wiśnie są zbierane, sortowane w wodzie a następnie miażdżone. Następuje fermentacja beztlenowa w zamkniętym zbiorniku przez 5 dni. Wiśnie są suszone na otwartym powietrzu, na podniesionych łóżkach przez 15 dni. Po odpoczynku przez 1 miesiąc wisienki są łuskane i sortowane do eksportu. Czas na to co najważniejsze, czyli smak! Dobrym znakiem zawsze jest miły zapach po otwarciu paczki a w tym wypadku, jak na robustę, jest zaskakująco miło! Jednym ze znaków rozpoznawczych dla tego gatunku jest klasyczny smak i niska kwasowość. Dzięki obróbce beztlenowej udało się "podkręcić" kwasowość. Dalej nie jest to "bomba owocowa" a przyjemnie zbalansowana kawa. Przede wszystkim trzeba powiedzieć, że jakakolwiek owocowość będzie wyczuwalna tylko w espresso. Polecamy zaraz wypić, gdyż po przestygnięciu nie jest już tak dobra! Dominującym smakiem są nuty czekolady, orzechów i miodu. Americano będzie bardzo klasyczne i o niskiej kwasowości. Polecamy Indonezję Java Robusta Anaerobic do kaw mlecznych, dosyć mocno się przez nie przebija więc będzie dobrze smakować w dużym caffe latte. Takie ziarenka jak te bardzo lubią się z ekspresami automatycznymi. Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 38-42gczas: 22-24 sekundy Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©