Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

INDONEZJA JAVA ROBUSTA ANAEROBIC

Kraj pochodzenia: Indonezja

Region: Jawa
Kooperatywa: Kojoyo
Producent: Ontosoroh Coffee
Wysokość upraw: 800-1100 m n.p.m.
Gatunek: 100% Robusta
Odmiany: Tugusari, BA
Obróbka: anaerobic natural
Zbiór: 2023/2024
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: czekolada - orzechy pekan - miód - śliwki - jabłka
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Niestrudzenie poszukujemy dla Was ciekawostek. Tym razem chcielibyśmy zaprezentować indonezyjską robustę poddaną obróbce anaerobic. Espresso jest klasyczne, ale jednocześnie prezentuje zaskakującą i słodką kwasowość jabłek. Poza wyjątkowością ziaren polecamy zerknąć na historię, gdyż wydaje nam się, że swoją złożonością może przebijać smak kawy :)
Kooperatywa Kojoyo jest prowadzona przez Wahyu Setiono, który ma na swoim koncie liczne wyróżnienia. Wahyu ukończył teologię i początkowo chciał zostać księdzem!
W 2019 roku, kiedy był handlowcem związanym z kawą, natknął się na fascynujący świat obróbki w wielu różnych metodach. W tym czasie wziął również udział w konkursie kawowym, gdzie jego robusta zajęła 11. miejsce. Zaczął traktować kawę poważnie i mocno wierzył, że jest to forma sztuki, która wymaga szczegółowości.
Wahyu założył Kojoyo w 2019 roku z zamiarem wywarcia wpływu ekonomicznego na rolników, którzy chcieli produkować kawę specialty. Ten region, dzięki swojej wysokości, specjalizuje się w arabice, robusta jest tam praktycznie nieobecna. W 2020 roku kooperatywa dodała do swojej misji nowy cel. Współpracując z indonezyjską agencją ds. przeciwdziałania terroryzmowi (BNPT) daje rolnikom i rehabilitowanym terrorystom w regionie szansę na samozatrudnienie poprzez uprawę kawy i turystykę. Z 250 członków kooperatywy 5-6 z nich to byli więźniowie skazani za działalność terrorystyczną, którzy teraz zostali farmerami dzięki Wahyu! Obecnie rząd przeznaczył 100 ha ziemi na ten projekt, z czego 30 ha jest produktywne i uprawia kawę specialty, reszta zostanie rozwinięta w nadchodzących latach.
Podobne wartości dzieli Cahyo, założyciel First Light Coffee. Cahyo Pertama, to 31-letni przedsiębiorca, który prowadzi młodzieżowy ruch w wiosce Candiroto w powiecie Temanggung. Kawa jest częścią jego rodziny, chociaż jego rodzice przez całe życie handlowali przyprawami. Próbował współpracować z większymi kooperatywami, dopiero w Kojoyo poczuł się równorzędnym partnerem.
Innym "wielkim wrogiem" tego regionu jest uprawa tytoniu. Kojoyo powstało również z tego powodu - aby wspierać jak największą liczbę rolników, którzy chcieliby przejść z uprawy tytoniu na kawowce. W regionie miały miejsce dwa cyklony w zeszłym sezonie, występują tam nieprzewidywalne warunki pogodowe. Wahyu dodatkowo chce skupić się na glebie, sadzeniu żywopłotów wiatrowych oraz stworzeniu centralnej jednostki produkującej organiczne nawozy.
Najdojrzalsze czerwone wiśnie są zbierane, sortowane w wodzie a następnie miażdżone. Następuje fermentacja beztlenowa w zamkniętym zbiorniku przez 5 dni. Wiśnie są suszone na otwartym powietrzu, na podniesionych łóżkach przez 15 dni. Po odpoczynku przez 1 miesiąc wisienki są łuskane i sortowane do eksportu.
Czas na to co najważniejsze, czyli smak! Dobrym znakiem zawsze jest miły zapach po otwarciu paczki a w tym wypadku, jak na robustę, jest zaskakująco miło! Jednym ze znaków rozpoznawczych dla tego gatunku jest klasyczny smak i niska kwasowość. Dzięki obróbce beztlenowej udało się "podkręcić" kwasowość. Dalej nie jest to "bomba owocowa" a przyjemnie zbalansowana kawa. Przede wszystkim trzeba powiedzieć, że jakakolwiek owocowość będzie wyczuwalna tylko w espresso. Polecamy zaraz wypić, gdyż po przestygnięciu nie jest już tak dobra! Dominującym smakiem są nuty czekolady, orzechów i miodu. Americano będzie bardzo klasyczne i o niskiej kwasowości. Polecamy Indonezję Java Robusta Anaerobic do kaw mlecznych, dosyć mocno się przez nie przebija więc będzie dobrze smakować w dużym caffe latte. Takie ziarenka jak te bardzo lubią się z ekspresami automatycznymi.
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 16-18g
uzysk: 38-42g
czas: 22-24 sekundy
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa klasycznaKawa klasyczna
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 135,00 zł
Kawa ziarnista 75,00 zł
Kawa ziarnista 43,00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję