Pochodzenie ziaren: Kamerun Region: Północno-ZachodniKooperatywa: Oku Wysokość upraw: 1600-2000 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Bourbon, Java Blue Mountain Obróbka: mokraZbiór: 2023/2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 82,5 Stopień palenia: średniProfil smakowy: czekolada - wanilia - orzechy włoskie - morele - cytrusyData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaW poszukiwaniu smacznej kawy przypomniało nam się o Kamerunie. Dawno nie było u nas tego kraju i musimy przyznać, że jesteśmy pod dużym wrażeniem ziaren. Smaczny, zbalansowany i uniwersalny kubek kawy. Jesteśmy przekonani, że ta pozycja będzie cieszyć się dużym zainteresowaniem!Oku, to najbardziej znany region upraw kawy w Kamerunie - porasta ona zbocza wulkanu Mount Oku. Mimo rozmiarów uprawy są naturalne i owoce zbiera się ręcznie. Plantacje są małe lub średniej wielkości (nawet do 2000-3000 krzaków) i głównie mają charakter rodzinny. W regionie Oku kawa była uprawiana od końca XIX wieku, jednak dopiero w drugiej połowie XX wieku zaczęła zyskiwać popularność na rynku międzynarodowym.
Kawa z regionu Oku, choć nie jest tak powszechnie znana jak kawa z Etiopii czy Kolumbii, zdecydowanie zasługuje na uznanie ze względu na ciekawy profil i wysoką jakość.
Ziarna z Kamerunu prezentują w espresso bardzo duży potencjał!
Przede wszystkim możemy spodziewać się kremowej słodyczy czekolady, wanilii i orzechów oraz słodkiej kwasowości moreli. Americano będzie klasyczne, o średniej wyrazistości i większej złożoności. Ziarna świetnie smakują w kawach mlecznych i sprawdzą się zarówno w ekspresach automatycznych, jak również kawiarkach. Kubek Kamerunu Oku charakteryzuje się bardzo dobrym balansem, uniwersalnością i złożonością a całość daje po prostu bardzo dużo radości.
Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18g
uzysk: 38-42g
czas: 28-31 sekund
Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.