Od momentu wynalazku Ludwika Roseliusa i Karla Wimmera na początku XX w. wiele uległo zmianie. Przede wszystkim kawy bezkofeinowej nie uzyskuje się z przypadku. Zielone ziarna są spryskiwane bądź zatapiane w swoistym rozpuszczalniku kofeiny. Wyróżniamy następujące sposoby: z udziałem rozpuszczalników chemicznych, pośredniego rozpuszczalnika, z użyciem gazów nadkrytycznych oraz Swiss Water. W metodzie z użyciem rozpuszczalników chemicznych ziarna poddaje się działaniu pary przez 30 minut w wyniku czego pęcznieją. Następnie powtarzalnie przez kilka godzin spryskuje się je chlorkiem metylenu, bądź octanem etylu. Na sam koniec trzeba ponownie użyć pary, by pozbyć sie substancji chemicznych. Metoda pośredniego rozpuszczalnika nie usuwa kofeiny bezpośrednio z zielonego ziarna, ale najpierw odseparowuje ją dzięki moczeniu przez kilka godzin w gorącej wodzie. Następnie w wyniku adsorpcji z użyciem węgla aktywowanego kofeina zostaje usunięta oraz zielone ziarno ponownie zanurza się w cieczy nadając mu smak (oleje kawowe dalej są obecne w wodzie). Trzeci sposób z użyciem gazów nadkrytycznych zaczyna się moczeniem zielonego ziarna w gorącej wodzie. Przy podwyższonym ciśnieniu gazy zachowują sie jak ciecze, w związku z czym wprowadzony dwutlenek węgla w stanie nadkrytycznym jest selektywnym rozpuszczalnikiem kofeiny, która pod wpływem wysokiego ciśnienia nie pozostawia po sobie śladu w zielonych ziarnach. Dzięki późniejszemu wypłukiwaniu odseparowuje się sam ekstrakt z kofeiny w celu dalszej odsprzedaży. Ostatnią metodą jest Swiss Water, która wykorzystuje filtrację - pozwalając na przetwarzanie ilości przemysłowych. Mimo wynalezienia jej w 1980 jest tylko kilka miejsc na świecie wykorzystuje Swiss Water. Kawa moczy się przez wiele godzin w gorącej wodzie uwalniając kofeinę wraz z olejami i molekułami odpowiedzialnymi za smak. Powstały ekstrakt przepuszcza się przez filtr ze złożem węgla aktywowanego zatrzymującego kofeinę. Pozostałą ciecz zawierająca jedynie molekuły smakowe łączy się ponownie z ziarnem i suszy. Zaletą pierwszych dwóch metody jest możliwość odzyskania czystej kofeiny i sprzedaż firmom produkującym suplementy diety oraz zajmującymi się zdrową żywnością.
Kawa bezkofeinowa mimo swojej nazwy i nowoczesnych technik przetwarzania zawiera śladowe ilości kofeiny. Nie mniej jednak wartość ta wynosi mniej, niż 1%. Palarnia Blend oferuje różnorodność kaw - zapraszamy do zapoznania się z ofertą.
Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©