Pochodzenie ziaren: Kenia
Hrabstwo: Murang`aStacja obróbki: Marumi Wysokość upraw: 1650 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: SL28, Ruiru 11, Batian Obróbka: mokraZbiór: 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 88 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: cytryny - czarne porzeczki - biały grejpfrut - czarna herbataData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Kenia Marumi jest chyba najlepszą kawą z Kenii, jaką mieliśmy w ostatnim czasie. Czujemy w niej to co jeszcze niedawno można było znaleźć w większości ziaren z tego kraju - wyraźną cytrusowość i nuty porzeczek. Polecamy!Przy obróbce wisienek w Marumi wykorzystuje się krystalicznie czystą wodę z rzeki. Owoce poddaje się nocnej fermentacji w wodzie, a następnie oczyszcza się i suszy. Czas suszenia zależny jest od wysokości na jakiej znajduje się farma oraz temperaturze panującej przez większość dnia i może wahać się od 7-15 dni. Kenia Marumi w kubku jest jak cytrynowy cukiereczek. Jeśli mielibyśmy pokolorować napar pod względem smaku byłby on głównie żółto-biały. Znajdziecie w nim sporo cytrynowo-grejpfrutowej kwasowości, nuty porzeczek i słodką kontrę. Kawa nie jest stricte kwaśna, jest za to przyjemnie owocowa i ma delikatnie herbaciany vibe. Nie powinna Wam sprawiać problemów z parzeniem a wybrany zaparzacz pokaże ją jedynie od innej strony. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©