41,00 zł
Kraj pochodzenia: KolumbiaDepartament: Huila
Wysokość upraw: 1600-2000 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Gesha, Rosado, Tabi, Caturra, Pacamara Obróbka: pulped natural Zbiór: listopad-grudzień 2023Masa netto: 200gSuszone owoce wiśni kawowcaProfil smakowy: czarna herbata - żurawina - jabłka - hibiskus - rodzynkiWracamy do Was z kolejną pyszną cascarą, czyli suszem wisienek kawowca. Przyrządza się z niego napar przypominający herbatę owocową lub kompot z suszonych owoców. Świetnie sprawdzi się również na zimno, z lodem.Cascara w tłumaczeniu oznacza skórkę lub łupinę i oddziela się ją od ziaren w trakcie obróbki. Przez bardzo długi czas była uznawana za odpad/nawóz, a wszystko zmieniło na większą skalę stosunkowo niedawno. Obecnie pozyskuje się ją z bezwzględnie najlepszych i najsłodszych wisienek kawowca. Sama historia cascary jest bardzo długa i od wieków w Jemenie, czy Etiopii można było spotkać taki napar. Niejednokrotnie przyrządzano go z cynamonem, goździkami, czy też imbirem. Czy cascara zawiera kofeinę? Zawiera. Mniej niż kawa, ale trzeba mieć to na uwadze. Kolumbia Dark Cherry jest owocem (hehe) współpracy 15-stu rodzin uprawiających kawę. Można się po niej spodziewać samej nietuzinkowej pyszności w postaci wyższej kwasowości hibiskusa, żurawiny oraz wyraźnych nut czarnej herbaty i rodzynek. Owocowość rośnie wraz ze spadkiem temperatury, więc łatwo można wybrać swój ulubiony moment. Bardzo nam smakuje ta cascara, mamy nadzieję że Was również urzeknie!Jak ją przyrządzić?Najlepsze będą do tego: french press, Aeropress. Kubek z nakryciem też da radę, ale przyda się dodatkowo sitko lub talerzyk. Proporcje: zalecamy gramaturę 5,5g/100ml i czas parzenia ok. 5:30 minut. Warunki przechowywaniaPrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©