PROMOCJA
Pochodzenie ziaren: KolumbiaDepartament: Quindio Producent: El Placer&Sebastian Ramirez
Wysokość upraw: 1300-1600 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Rosado (Pink Bourbon) Obróbka: mokraZbiór: czerwiec-wrzesień 2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86,5 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: czarna herbata - truskawki - jabłka - śliwki węgierki - karmelData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Zatęskniliśmy za dobrą, owocową kawą z obróbki mokrej. Z pomocą przyszedł nam Sebastian Ramirez i jego Pink Bourbon. To ostatnie ziarna z projektu El Placer jakie dla Was mamy w tym roku. Ta propozycja również nie zawodzi! De La Tierra to kawa regionalna, która powstała pod szyldem El Placer. Sebastian Ramirez kupił wisienki z okolicznych farm i dalsza obróbka miała miejsce na jego farmie. Zaproponowana cena oczywiście była dużo wyższa, by rolnicy mieli szansę na dalsze inwestycje. Projekt "El Placer" zaczął się od Sebastiana Ramireza, który należy do 4-rtego pokolenia uprawiającego kawę. Jego ponad 14-letnie doświadczenie w zarządzaniu farmą pozwoliło mu rozwinąć projekt i zaangażować w niego kolejnych farmerów. Dzięki temu projekt, który rozpoczął się od rodzinnego podwórka przeistacza się w dużo większą skalę. Mimo obróbki washed wisienki po usunięciu miąższu fermentują przez 24-36 godzin z pozostałością po wisienkach kawowca. Później następuje potrójne mycie i suszenie w tunelach foliowych. Odmiana Rosado/Pink Bourbon kojarzy nam się z owocami w naparze a tych jest tutaj bardzo dużo! Jak tylko kawa trochę przestygnie magicznie zmienia się w kompot wieloowocowy: truskawki, jabłka, maliny, śliwki na tle czarnej herbaty oraz delikatnie karmelowego finiszu. Szczególnie nuty świeżych truskawek oraz śliwek węgierek bardzo pozytywnie nas zaskoczyły swoją autentycznością. Sezon na owoce w pełni, więc Pink Bourbon powinien idealnie wpasować się w słoneczną pogodę. Ziarna nie sprawiają trudności przy zaparzaniu, najbardziej smakowały nam z Hario oraz Aeropressu. Polecamy również jako przelew na lodzie! Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Najniższa cena z 30 dni:
1kg - 205,00 zł
0,5 kg - 108,00 zł
0,25 kg - 59,00 zł
Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©