Pochodzenie ziarna: KolumbiaRegion: Huila
Farma: Finca MilanProducent: Julio Cesar Madrid Wysokość upraw: 1600 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiana: Caturra Obróbka: washed nitro fermentation Zbiór: październik - grudzień 2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86,5 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: melon - arbuz - karmelki - białe winogrona - brzoskwinieData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Kolumbia Finca Milan Nitro to prawdziwy rarytas! TAK melonowej kawy z pewnością jeszcze nie piliście! Dominuje on zarówno - po zmieleniu - w zapachu, jak również po zaparzeniu. Bardzo smaczna kawa, którą z radością oddajemy w Wasze ręce! Farma Milan zajmuje powierzchnię aż 60 ha i od 1982 r. prowadzi ją Julio Cesar Madrid. Jest zlokalizowana w pobliżu Parku Narodowego Las Nevadas. Farma Milan należy do zrzeszenia farm "Cafe UBA", do którego należą: La Riviera, Finca Milan oraz Buenos Aires. Na swoim terenie posiada bezpośrednią stację obróbki. W metodzie fermentacji nitro washed wykorzystuje się fakt, iż w owocu po jego zerwaniu następują zmiany metaboliczne powodujące wzrost jego temperatury. Korzystając z tego procesu owoce zamyka się na 10-12h w torbach co jeszcze bardziej podnosi temperaturę i przyśpiesza produkcję cukrów. Po zakończeniu procesu owoce są chłodzone w specjalnych tankach wypełnionych wodą o temperaturze 8-10 stopni. Po usunięciu owoców w depulperze ziarna lądują w bioreaktorze, wraz ze szczepami bakterii I drożdży. Do tanka dodatkowo wstrzykuje się azot a cały process jest skrupulatnie mierzony I monitorowany pod względem poziomu cuków, kwasowości i Brix. Następnie ziarna suszy się na słońcu do poziomu 40% wilgotności I dosusza się mechanicznie do 10-12%. Cały proces kończy się leżakowaniem przez 45 dni w magazynie i łuskaniem przed wysyłką. Tak melonowej kawy jeszcze nie piliśmy - prawdziwy cukiereczek! Melon lub arbuz są mocno wyczuwalny zarówno po zmieleniu jak i po wypiciu. Fani ziaren od Diego Bermudeza z pewnością powinni sięgnąć po tę Kolumbię. Poza wyżej wspomnianym melonem dochodzi jeszcze delikatna kwasowość "w kolorze białym": gruszki, brzoskwinie i białe winogrona. Napar ma wyraźną, karmelową słodycz. Kolumbia Finca Milan Nitro jest o tyle zaskakującą kawą, że powinna smakować zarówno zaawansowanemu kawoszowi, jak również temu który nigdy nie pił przelewu i chcemy zaserwować coś wyjątkowego. Kawa jest słodka, złożona, bardzo interesująca i wyjątkowa - prawdziwy rarytas! MIELENIE W metodach przelewowych konieczne ciut drobniejsze mielenie. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©