Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

KOLUMBIA HAWAII MOKKA NATURAL

Pochodzenie ziaren: Kolumbia

Departament: Valle de Cauca
Producent: Café Granja La Esperanza
Farma: Hawaii
Wysokość upraw: 1450-1530 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiana: Mokka
Obróbka: sucha
Zbiór: 2024
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: marakuja - rum - pomarańcze - rodzynki
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Wiemy, że lubicie farmę Café Granja La Esperanza. Najbliższy czas będziemy celebrować czymś BARDZO wyjątkowym. Choć w nazwie widnieją Hawaje, to kawa pochodzi z Kolumbii! Mamy dosłownie 20kg tych ziarenek, więc jeśli macie ochotę spróbować to zdecydowanie polecamy!
Café Granja La Esperanza to grupa kilku farm skupiająca się głównie na ziarnach najwyższej jakości, specjalizująca się z kawach konkursowych. Historia owej jakości zaczęła się dawno - w 1930 roku, kiedy Israel Correa i Carmen Rosa - wraz z czternaściorgiem dzieci - kupili ziemię pod farmę Potosi za… 4000 pesos (wartość 1,15 dolara). Ważną data jest rok 1945, gdyż wtedy notuje się oficjalne powstanie Café Granja La Esperanza. Obecnie na całą grupę składają farmy o nazwach: Potosi, Cerro Azul, Hawaii, La Esperanza i Las Margaritas.
Skąd się wzięła Mokka w Kolumbii? Historia zabiera nas długie lata temu do Jemenu, gdzie kawa płynąca do Europy wypływała z portu o nazwie Al-Mokha. Holendrzy sprzedawali ją pod nazwą Cafe Moka z powodu nazwy portu. Ziarna zyskiwały coraz większą popularność i inne kraje produkcyjne również pragnęły mieć je u siebie. Jednym z nich była Brazylia, która pozyskała od instytutu mieszczącego się w Kainaliu (na Hawajach) hybrydę odmiany. Drzewka po zasadzeniu na Hawajach okazały się mutacją Bourbona, były bardzo niskie - miały zaledwie 1,5m. Mokka naturalnie skrzyżowała się w nowym środowisku z odmianą Typica tworząc coś zupełnie nowego.
Około 2010 do właściciela farmy Café Granja La Esperanza (Rigoberto) przyjechał przyjaciel z Japonii, który przywiózł mu sadzonkę prosto z Hawajów. Będąc na miejscu hawajska Mokka zrobiła na nim wrażenie i czuł w tym duży potencjał. Rigoberto postanowił zmierzyć się z wyzwaniem i przeznaczył cały, nowy teren na uprawę Mokki a samą farmę nazwał Hawaii.
Obecnie Mokka Natural obrabiana jest na farmie Hawaii i sam proces stara się jak najbardziej podkreślić smak samej odmiany. Zaczyna się od fermentacji całych wisienek w otwartych tankach przez 19-22 godzin. Druga część to fermentacja beztlenowa. Trwa 35 godzin i zaczyna się od ściągnięcia skórki owoców - pozostawiając jedynie na ziarnach miąższ. Suszenie zaczyna się od pozostawienia w zbiorniku o temperaturze 35 stopni na kolejne 48 godzin a następnie ziarna są dosuszane przez 14 dni na słońcu.
Ziarenka Mokki są bardzo małe i jesteśmy zafascynowani tym, ile potrafią oddać smaku. Mokka pięknie pachnie po zmieleniu, bukiet jest bardzo bogaty i idzie w stronę nugatu, malin, jabłek i innych owoców. Kawa w smaku jest złożona, zbalansowana - pije się ją z dużą przyjemnością. W naparze czuć przede wszystkim delikatnie nuty alkoholowe oraz kwasowość w kolorze pomarańczowym. Wydaje nam się, że opis w postaci rodzynek w rumie i marakui idealnie oddaje to co w kubku. Kwasowość rośnie wraz ze spadkiem temperatury. Ziarenka smacznie wychodzą w każdej metodzie, nawet jak mieliliśmy bez zmiany przemiału na drobniejszy :) Polecamy spróbować, gdyż mamy tego niewiele i nie wiemy czy jeszcze uda się kiedyś kupić!
MIELENIE
W metodach przelewowych polecamy dużo drobniejsze mielenie! (3 kliki mniej)
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 365.00 zł
Kawa ziarnista 189.00 zł
Kawa ziarnista 96.00 zł
Kawa ziarnista 57.00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję