Pochodzenie ziaren: KolumbiaDepartament: Valle de Cauca Producent: Café Granja La EsperanzaFarma: Hawaii
Wysokość upraw: 1450-1530 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiana: Mokka Obróbka: suchaZbiór: 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: marakuja - rum - pomarańcze - rodzynkiData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Wiemy, że lubicie farmę Café Granja La Esperanza. Najbliższy czas będziemy celebrować czymś BARDZO wyjątkowym. Choć w nazwie widnieją Hawaje, to kawa pochodzi z Kolumbii! Mamy dosłownie 20kg tych ziarenek, więc jeśli macie ochotę spróbować to zdecydowanie polecamy! Café Granja La Esperanza to grupa kilku farm skupiająca się głównie na ziarnach najwyższej jakości, specjalizująca się z kawach konkursowych. Historia owej jakości zaczęła się dawno - w 1930 roku, kiedy Israel Correa i Carmen Rosa - wraz z czternaściorgiem dzieci - kupili ziemię pod farmę Potosi za… 4000 pesos (wartość 1,15 dolara). Ważną data jest rok 1945, gdyż wtedy notuje się oficjalne powstanie Café Granja La Esperanza. Obecnie na całą grupę składają farmy o nazwach: Potosi, Cerro Azul, Hawaii, La Esperanza i Las Margaritas. Skąd się wzięła Mokka w Kolumbii? Historia zabiera nas długie lata temu do Jemenu, gdzie kawa płynąca do Europy wypływała z portu o nazwie Al-Mokha. Holendrzy sprzedawali ją pod nazwą Cafe Moka z powodu nazwy portu. Ziarna zyskiwały coraz większą popularność i inne kraje produkcyjne również pragnęły mieć je u siebie. Jednym z nich była Brazylia, która pozyskała od instytutu mieszczącego się w Kainaliu (na Hawajach) hybrydę odmiany. Drzewka po zasadzeniu na Hawajach okazały się mutacją Bourbona, były bardzo niskie - miały zaledwie 1,5m. Mokka naturalnie skrzyżowała się w nowym środowisku z odmianą Typica tworząc coś zupełnie nowego. Około 2010 do właściciela farmy Café Granja La Esperanza (Rigoberto) przyjechał przyjaciel z Japonii, który przywiózł mu sadzonkę prosto z Hawajów. Będąc na miejscu hawajska Mokka zrobiła na nim wrażenie i czuł w tym duży potencjał. Rigoberto postanowił zmierzyć się z wyzwaniem i przeznaczył cały, nowy teren na uprawę Mokki a samą farmę nazwał Hawaii. Obecnie Mokka Natural obrabiana jest na farmie Hawaii i sam proces stara się jak najbardziej podkreślić smak samej odmiany. Zaczyna się od fermentacji całych wisienek w otwartych tankach przez 19-22 godzin. Druga część to fermentacja beztlenowa. Trwa 35 godzin i zaczyna się od ściągnięcia skórki owoców - pozostawiając jedynie na ziarnach miąższ. Suszenie zaczyna się od pozostawienia w zbiorniku o temperaturze 35 stopni na kolejne 48 godzin a następnie ziarna są dosuszane przez 14 dni na słońcu. Ziarenka Mokki są bardzo małe i jesteśmy zafascynowani tym, ile potrafią oddać smaku. Mokka pięknie pachnie po zmieleniu, bukiet jest bardzo bogaty i idzie w stronę nugatu, malin, jabłek i innych owoców. Kawa w smaku jest złożona, zbalansowana - pije się ją z dużą przyjemnością. W naparze czuć przede wszystkim delikatnie nuty alkoholowe oraz kwasowość w kolorze pomarańczowym. Wydaje nam się, że opis w postaci rodzynek w rumie i marakui idealnie oddaje to co w kubku. Kwasowość rośnie wraz ze spadkiem temperatury. Ziarenka smacznie wychodzą w każdej metodzie, nawet jak mieliliśmy bez zmiany przemiału na drobniejszy :) Polecamy spróbować, gdyż mamy tego niewiele i nie wiemy czy jeszcze uda się kiedyś kupić! MIELENIEW metodach przelewowych polecamy dużo drobniejsze mielenie! (3 kliki mniej) Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©