Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

KOLUMBIA LOS NOGALES THERMAL SHOCK

PROMOCJA

Pochodzenie ziarna: Kolumbia

Region: Huila
Farma: Los Nogales
Producent: Oscar Hernandez
Wysokość upraw: 1800 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiana: Orange Bourbon
Obróbka: thermal shock
Zbiór: 2024
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86,75
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: mandarynki - kombucha - limonka - zioła - strudel
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Oscar Hernandez to jeden ze słynnych kolumbijskich "magików" pokroju Diego Bermudeza czy Sebastiana Ramireza. Magia polega na otwartym umyśle, skrupulatnej fermentacji przekładającej się na wyjątkowy kubek kawy. Mimo zapachu parmezanu (sic!) po zmieleniu sam napar jest niezwykle owocowy i intrygujący!
Los Nogales, położona w południowej części Huili, uważana jest za najbardziej wyróżniającą się farmę w regionie. Zajmuje około 35 hektarów ziemi w wiosce El Diamante. Początkowo była własnością znanego producenta kawy Ricaute Hernandez, który był pierwszym laureatem Kolumbijskiego Cup of Excellence. Farma ma ogromne znaczenie historyczne. Niestety, Hernandez zginął tragicznie w 2013 roku na farmie, pozostawiając swoją żonę, Suldery Arango. Oscar Hernandez unikał przez wiele lat angażowania się w biznes rodzinny. Przez 5 lat był żołnierzem kolumbijskiej marynarki wojennej jednak po śmierci taty zdecydował się na powrót w rodzinne strony. Zanurzył się w nauce o mikrobiologii kawy i w końcu stworzył unikalny proces, która jest hołdem dla pamięci ojca i dziedzictwa rodzinnej farmy.
Dojrzałe wisienki są zbierane i umieszczane w wodzie, aby oddzielić wadliwe owoce. Wszystkie wypływające na powierzchnię są usuwane, a reszta jest pozostawiana do fermentacji w workach przez 36 godzin. Następnie po 40 godzinach procesu oksydacji owoce pozbawia się miąższu i poddawane są fermentacji beztlenowej. W beczkach są zanurzone w mieszance wody i resztek z poprzednich partii, co nadaje kawie wyjątkowy profil smakowy.
Takie warunki utrzymywane są przez 210 godzin po czym następują cztery rundy szoku termicznego z wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza. Następnie przez dwie minuty używana jest woda w temperaturze pokojowej. Ostatni etap to suszenie ziaren w namiocie przez 20 dni w kontrolowanej temperaturze wynoszącej od 30 do 35 stopni Celsjusza.
Chcielibyśmy poświęcić chwilę na sam zapach ziaren, gdyż jest lekko kontrowersyjny i przypomina… parmezan. W samym smaku nie przebija się, ale jest to jedna z rzeczy, która spowodowała, że zdecydowaliśmy się na Kolumbię Los Nogales - coś wyjątkowego i niepowtarzalnego. Drugą rzeczą, którą możecie zauważyć to różnorodny kolor wypalonych ziaren. Spowodowany jest wieloetapową fermentacją i wygląda jakby kilka stopni palenia zostało ze sobą wymieszanych. Nie jest to nasza wina - już sam surowiec tak wygląda.
Jak smakuje Kolumbia Los Nogales? Jak widzicie po profilu ciężko włożyć taką kawę do kwadratowego pudełka. Po kilku minutach od zaparzenia na pierwszym planie czuć mocną, cytrusową owocowość, nuty fermentacji nie idącej w stronę alkoholu oraz lekką ziołowość na finiszu. Nam udało się jeszcze wyłuskać w tle nuty jabłka z cynamonem jednak zdecydowanie polecamy samodzielną eksplorację, gdyż bogaty napar zdecydowanie na to pozwala. To chyba najbardziej "pokręcone" ziarenka jakie mieliśmy w naszej palarni stąd też wylądowały pod nazwą Rarytas.
MIELENIE
Przy zaparzaczach z płaskim dnem (Kalita) polecamy drobniejsze mielenie (o 2 kliki). Można również zwolnić polewanie.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

Najniższa cena z 30 dni:

1kg - 329,00 zł

0,5 kg - 173,00 zł

0,25 kg - 92,00 zł

0,125 kg 53,00 zł

kawa wyrazistaKawa wyrazista
kawa owocowaKawa owocowa
Kawa ziarnista 299,00 zł
Kawa ziarnista 159,00 zł
Kawa ziarnista 85,00 zł
Kawa ziarnista 49,50 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję