Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

KOLUMBIA TRES DRAGONES

Pochodzenie ziaren: Kolumbia

Departament: Valle de Cauca
Producent: Café Granja La Esperanza
Farma: Potosi
Wysokość upraw: 1400-1860 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiana: Colombia
Obróbka: sucha
Zbiór: listopad - grudzień 2023
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87
stopień palenia: jasny
profil smakowy: białe wino - jagody - truskawki - pomarańcze - skórki cytrusów
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Kolumbia Tres Dragones powraca po raz kolejny! W kubku bez zmian - możecie spodziewać się szaleństwa owoców z alkoholowym twistem. Ziarna z farmy Café Granja La Esperanza to zawsze gwarancja wysokiej jakości!
Café Granja La Esperanza to grupa kilku farm skupiająca się głównie na ziarnach najwyższej jakości i specjalizująca się w kawach konkursowych. Obecnie na CGLE składają farmy o nazwach: Potosi, Cerro Azul, Hawaii, La Esperanza i Las Margaritas.
Kolumbia Tres Dragones to kawa z obróbki suchej. Fermentacja całych wisienek kawowca trwa 36 godzin. Pierwsza faza suszenia następuje w silosie o temperaturze 35 stopni i trwa 48 godzin, by następnie proces został dokończony na słońcu i trwał jeszcze 15 dni. Nazwa Tres Dragones, czyli Trzy Smoki, pochodzi od trzech pieców wspomagających proces suszenia na farmie Potosi.
Ziarna oczarowały nas swoją złożoną kwasowością
. Napar fantastycznie ewoluuje w trakcie picia oraz ciężko go jednoznacznie opisać. Z pewnością jest przyjemnie goryczkowy, pełny, ze stosunkowo wysoką kwasowością. Czuć nuty fermentacyjno-alkoholowe oraz cytrusowość, nuty jabłek, jagód i wielu innych owoców. Każdy z dostępnych zaparzaczy pokazywał Kolumbię Tres Dragones z innej strony: dosyć zbalansowana wychodziła w Chemexie, ale chyba najbardziej przypadła nam do gustu nam z duetu Hario/Kalita. Smak bardzo mocno ewoluuje wraz ze spadkiem temperatury. Nie polecamy tej kawy początkującym kawoszom. Nie będzie to dobra kawa w biegu, warto się nad nią chwilę zatrzymać. Im niższa temperatura naparu, tym wyższa kwasowość, która nie wszystkim może przypaść do gustu.
MIELENIE
Ziarna w metodach przelewowych trzeba mielić zdecydowanie drobniej.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa wyrazistaKawa wyrazista
kawa owocowaKawa owocowa
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

AKTUALNIE BRAK W MAGAZYNIE

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję