Pochodzenie ziaren: KolumbiaDepartament: Valle de CaucaProducent: Café Granja La EsperanzaFarma: Potosi
Wysokość upraw: 1400-1860 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiana: Colombia Obróbka: suchaZbiór: listopad - grudzień 2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87stopień palenia: jasnyprofil smakowy: białe wino - jagody - truskawki - pomarańcze - skórki cytrusówData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaKolumbia Tres Dragones powraca po raz kolejny! W kubku bez zmian - możecie spodziewać się szaleństwa owoców z alkoholowym twistem. Ziarna z farmy Café Granja La Esperanza to zawsze gwarancja wysokiej jakości! Café Granja La Esperanza to grupa kilku farm skupiająca się głównie na ziarnach najwyższej jakości i specjalizująca się w kawach konkursowych. Obecnie na CGLE składają farmy o nazwach: Potosi, Cerro Azul, Hawaii, La Esperanza i Las Margaritas.Kolumbia Tres Dragones to kawa z obróbki suchej. Fermentacja całych wisienek kawowca trwa 36 godzin. Pierwsza faza suszenia następuje w silosie o temperaturze 35 stopni i trwa 48 godzin, by następnie proces został dokończony na słońcu i trwał jeszcze 15 dni. Nazwa Tres Dragones, czyli Trzy Smoki, pochodzi od trzech pieców wspomagających proces suszenia na farmie Potosi.Ziarna oczarowały nas swoją złożoną kwasowością. Napar fantastycznie ewoluuje w trakcie picia oraz ciężko go jednoznacznie opisać. Z pewnością jest przyjemnie goryczkowy, pełny, ze stosunkowo wysoką kwasowością. Czuć nuty fermentacyjno-alkoholowe oraz cytrusowość, nuty jabłek, jagód i wielu innych owoców. Każdy z dostępnych zaparzaczy pokazywał Kolumbię Tres Dragones z innej strony: dosyć zbalansowana wychodziła w Chemexie, ale chyba najbardziej przypadła nam do gustu nam z duetu Hario/Kalita. Smak bardzo mocno ewoluuje wraz ze spadkiem temperatury. Nie polecamy tej kawy początkującym kawoszom. Nie będzie to dobra kawa w biegu, warto się nad nią chwilę zatrzymać. Im niższa temperatura naparu, tym wyższa kwasowość, która nie wszystkim może przypaść do gustu. MIELENIEZiarna w metodach przelewowych trzeba mielić zdecydowanie drobniej.Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©