Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

KOSTARYKA LA ESTICA

Pochodzenie ziaren: Kostaryka

Prowincja: San Jose
Kooperatywa: Coope Tarrazu R.L.
Farma: La Estica
Wysokość upraw: 1450-1600 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Catuai, Caturra
Obróbka: sucha
Zbiór: 2024
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86,5
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: Sangria - ananas - marakuja - wiśnie - ciemna czekolada - jeżyny
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Kostaryka La Estica to kawa o nutach winno-owocowo-czekoladowych. Miłośnicy Kolumbii Tres Dragones powinni na nią zwrócić uwagę. Mieliśmy ją już w tym roku i obiecaliśmy dokupić jak tylko będzie możliwość. Wraz ze świeżym zbiorem dotrzymujemy słowa!
Farma La Estica zajmuje 99 hektarów i została kupiona w 2013 roku przez Coope Tarrazu R.L.Grupa posiada w tym regionie kilka farm przeznaczonych na uprawy eksperymentalne, badania, rozwój. Takie podejście pozwala na tworzenie unikalnych mikrolotów. To z kolei daje farmerom możliwość zarobienia lepszych pieniędzy, a konsumentom otrzymanie ciekawego produktu końcowego. Przy obróbce Kostaryki La Estica najbardziej dojrzałe wisienki zbiera się I suszy w całości na patio od 15 do 22 dni, w zależności od pogody.
Wiemy, że lubicie ziarna o charakterze alkoholowo-owocowym i ta kawa taka zdecydowanie jest. Po zmieleniu czujemy zapach ciemnego sosu sojowego lecz smak zupełnie tego nie oddaje. Napar ma słodką kwasowość owoców tropikalnych: ananasa, marakuję, mango oraz wiśni i jabłek. Jednocześnie mocno odczuwalne są owocowe nuty winne oraz przyjemnie czekoladowy finisz. Kawa mocno zmienia się wraz ze stygnięciem, mimo swojej wyrazistości jest dosyć przystępna. Kostaryka La Estica dobrze wypada we wszystkich metodach parzenia. Ważne by w metodach przelewowych zmielić je dużo drobniej ze względu na wpływ obróbki na kruchość ziaren.
MIELENIE
W metodach przelewowych polecamy dużo drobniejsze mielenie (2-3 kliki mniej).
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa owocowaKawa owocowa
Kawa ziarnista 199.00 zł
Kawa ziarnista 107.00 zł
Kawa ziarnista 59.50 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję