Pochodzenie ziaren: KostarykaProwincja: San Jose
Kooperatywa: Coope Tarrazu R.L.Farma: La Estica Wysokość upraw: 1450-1600 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Catuai, CaturraObróbka: sucha Zbiór: 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86,5 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: Sangria - ananas - marakuja - wiśnie - ciemna czekolada - jeżynyData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Kostaryka La Estica to kawa o nutach winno-owocowo-czekoladowych. Miłośnicy Kolumbii Tres Dragones powinni na nią zwrócić uwagę. Mieliśmy ją już w tym roku i obiecaliśmy dokupić jak tylko będzie możliwość. Wraz ze świeżym zbiorem dotrzymujemy słowa! Farma La Estica zajmuje 99 hektarów i została kupiona w 2013 roku przez Coope Tarrazu R.L.Grupa posiada w tym regionie kilka farm przeznaczonych na uprawy eksperymentalne, badania, rozwój. Takie podejście pozwala na tworzenie unikalnych mikrolotów. To z kolei daje farmerom możliwość zarobienia lepszych pieniędzy, a konsumentom otrzymanie ciekawego produktu końcowego. Przy obróbce Kostaryki La Estica najbardziej dojrzałe wisienki zbiera się I suszy w całości na patio od 15 do 22 dni, w zależności od pogody. Wiemy, że lubicie ziarna o charakterze alkoholowo-owocowym i ta kawa taka zdecydowanie jest. Po zmieleniu czujemy zapach ciemnego sosu sojowego lecz smak zupełnie tego nie oddaje. Napar ma słodką kwasowość owoców tropikalnych: ananasa, marakuję, mango oraz wiśni i jabłek. Jednocześnie mocno odczuwalne są owocowe nuty winne oraz przyjemnie czekoladowy finisz. Kawa mocno zmienia się wraz ze stygnięciem, mimo swojej wyrazistości jest dosyć przystępna. Kostaryka La Estica dobrze wypada we wszystkich metodach parzenia. Ważne by w metodach przelewowych zmielić je dużo drobniej ze względu na wpływ obróbki na kruchość ziaren. MIELENIE W metodach przelewowych polecamy dużo drobniejsze mielenie (2-3 kliki mniej). Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©