Pochodzenie ziaren: KostarykaProwincja: San Jose
Kooperatywa: Coope Tarrazu R.L. Wysokość upraw: 1400-1500 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Catuai, CaturraObróbka: anaerobic Zbiór: 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 92,25 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: cynamon - marakuja - wiśnie - cytrusy - turkish delightData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Kostaryka La Pastora Anaerobic to kawa o dużej złożoności, lepkiej słodyczy a jednocześnie wyższej kwasowości. Chcemy zwrócić uwagę na niezwykle wysoką punktację oraz dobrą relację cena/jakość. Coope Tarrazú to spółdzielnia zrzeszająca około 5000 członków, założona w 1960 roku w celu reprezentowania plantatorów z regionu Tarrazú. 80% członków posiada mniej niż 4 hektary ziemi, dlatego jednym z kluczowych atutów spółdzielni jest dostęp do agronomów, którzy oferują fachową pomoc. W 2011 roku utworzono dział badawczo-rozwojowy, który zajmuje się poszukiwaniem praktycznych rozwiązań dotyczących produktów ubocznych, zrównoważonego rolnictwa, efektywności i energii. Spółdzielnia współpracuje z wieloma uniwersytetami i instytutami w celu opracowywania nowych rozwiązań dla przyszłości zrównoważonego rolnictwa. La Pastora to nazwa dla kaw cechujących się wysoką kwasowością, średnim body i wspaniałym aromatem. W 2013 roku spółdzielnia zakupiła farmę od Tobiasa Umañi, pioniera lokalnego przemysłu kawowego, i nazwała ją Hacienda Cafetalera. Farma ta służy jako modelowe gospodarstwo, w którym testowane są nowe odmiany i metody obróbki, a także organizowane są szkolenia dla członków spółdzielni. Znajduje się tam własny młyn wodny, co pozwala na niezależne przetwarzanie kawy. Dojrzałe owoce są szybko zbierane, pozbawiane miąższu, a następnie umieszczane w ogromnym czarnym zbiorniku fermentacyjnym na około 4 dni. Po zakończeniu fermentacji ziarna są suszone na podwyższonych łóżkach w pełnym słońcu. Kostaryka La Pastora Anaerobic, mimo obróbki beztlenowej, nie ma charakterystycznych nut alkoholowych. Po zmieleniu zachwyca niezwykle bogatym aromatem z delikatnym akcentem Cini Minis. Po zaparzeniu warto dać jej chwilę na przestygnięcie - wtedy ujawnia się jej wyjątkowa owocowość. Być może zwróciliście uwagę na "turkish delight" w profilu sensorycznym. Choć staramy się używać polskich określeń, "rachatłukum" brzmi dla nas nieco karykaturalnie :) Szczerze mówiąc, sami nie wpadlibyśmy na tę nutę, ale po zapoznaniu się z opisem importera przyznajemy - w trakcie stygnięcia napar ma taki moment, że faktycznie czujemy tureckie galaretki. Na początku kawa oferuje lepką, cukrową słodycz z nutami cynamonu. Wraz ze spadkiem temperatury pojawia się żywa kwasowość, a na pierwszym planie wyczuwalne są marakuja i wiśnie. W zależności od metody parzenia można też dostrzec akcenty cytrusów i dojrzałych jabłek. Napar jest bogaty, a jednocześnie niezwykle czysty. Najbardziej przypadła nam do gustu w Hario V60, Kalicie oraz Aeropressie. Co do punktacji 92,25 - nie jesteśmy do końca przekonani, ale 90 byłoby w pełni zasłużone. Najważniejsze jednak, że to po prostu smaczna kawa dostarczająca mnóstwo przyjemności. MIELENIE W metodach przelewowych zalecamy drobniejsze mielenie (o 1-2 kliki).Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©