Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

KOSTARYKA LA PASTORA ANAEROBIC

Pochodzenie ziaren: Kostaryka

Prowincja: San Jose
Kooperatywa: Coope Tarrazu R.L.
Wysokość upraw: 1400-1500 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Catuai, Caturra
Obróbka: anaerobic
Zbiór: 2024
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 92,25
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: cynamon - marakuja - wiśnie - cytrusy - turkish delight
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Kostaryka La Pastora Anaerobic to kawa o dużej złożoności, lepkiej słodyczy a jednocześnie wyższej kwasowości. Chcemy zwrócić uwagę na niezwykle wysoką punktację oraz dobrą relację cena/jakość.
Coope Tarrazú to spółdzielnia zrzeszająca około 5000 członków, założona w 1960 roku w celu reprezentowania plantatorów z regionu Tarrazú. 80% członków posiada mniej niż 4 hektary ziemi, dlatego jednym z kluczowych atutów spółdzielni jest dostęp do agronomów, którzy oferują fachową pomoc. W 2011 roku utworzono dział badawczo-rozwojowy, który zajmuje się poszukiwaniem praktycznych rozwiązań dotyczących produktów ubocznych, zrównoważonego rolnictwa, efektywności i energii. Spółdzielnia współpracuje z wieloma uniwersytetami i instytutami w celu opracowywania nowych rozwiązań dla przyszłości zrównoważonego rolnictwa.
La Pastora to nazwa dla kaw cechujących się wysoką kwasowością, średnim body i wspaniałym aromatem. W 2013 roku spółdzielnia zakupiła farmę od Tobiasa Umañi, pioniera lokalnego przemysłu kawowego, i nazwała ją Hacienda Cafetalera. Farma ta służy jako modelowe gospodarstwo, w którym testowane są nowe odmiany i metody obróbki, a także organizowane są szkolenia dla członków spółdzielni. Znajduje się tam własny młyn wodny, co pozwala na niezależne przetwarzanie kawy.
Dojrzałe owoce są szybko zbierane, pozbawiane miąższu, a następnie umieszczane w ogromnym czarnym zbiorniku fermentacyjnym na około 4 dni. Po zakończeniu fermentacji ziarna są suszone na podwyższonych łóżkach w pełnym słońcu.
Kostaryka La Pastora Anaerobic, mimo obróbki beztlenowej, nie ma charakterystycznych nut alkoholowych
. Po zmieleniu zachwyca niezwykle bogatym aromatem z delikatnym akcentem Cini Minis. Po zaparzeniu warto dać jej chwilę na przestygnięcie - wtedy ujawnia się jej wyjątkowa owocowość.
Być może zwróciliście uwagę na "turkish delight" w profilu sensorycznym. Choć staramy się używać polskich określeń, "rachatłukum" brzmi dla nas nieco karykaturalnie :) Szczerze mówiąc, sami nie wpadlibyśmy na tę nutę, ale po zapoznaniu się z opisem importera przyznajemy - w trakcie stygnięcia napar ma taki moment, że faktycznie czujemy tureckie galaretki.
Na początku kawa oferuje lepką, cukrową słodycz z nutami cynamonu. Wraz ze spadkiem temperatury pojawia się żywa kwasowość, a na pierwszym planie wyczuwalne są marakuja i wiśnie
. W zależności od metody parzenia można też dostrzec akcenty cytrusów i dojrzałych jabłek. Napar jest bogaty, a jednocześnie niezwykle czysty.
Najbardziej przypadła nam do gustu w Hario V60, Kalicie oraz Aeropressie. Co do punktacji 92,25 - nie jesteśmy do końca przekonani, ale 90 byłoby w pełni zasłużone. Najważniejsze jednak, że to po prostu smaczna kawa dostarczająca mnóstwo przyjemności.
MIELENIE
W metodach przelewowych zalecamy drobniejsze mielenie (o 1-2 kliki).
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa owocowaKawa owocowa
Kawa ziarnista 269,00 zł
Kawa ziarnista 140,00 zł
Kawa ziarnista 75,00 zł
Kawa ziarnista 44,00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję