Pochodzenie ziaren: KostarykaKanton: Tarrazu
Producent: Coope Tarrazu R.L. Wysokość upraw: 1400-1600 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Catuai, CaturraObróbka: mokra Zbiór: listopad 2023 - luty 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84 Stopień palenia: średniProfil smakowy: mleczna czekolada - morele - jeżyny - toffiData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaKostaryka San Lorenzo Washed to świetnie wyważona kawa, która prędko się nie nudzi. Gorąco polecamy jako klasyczną propozycję o większej złożoności i przyjemnej kwasowości! Dla porównania jak smakuje to samo ziarno z innej obróbki mamy również Kostarykę San Lorenzo Natural. San Lorenzo jest drugim dystryktem dobrze znanego regionu kantonu Tarrazu. Społeczność San Lorenzo uprawia kawę już ponad 90 lat i obecnie liczy ok. 211 członków - głównie mniejszych gospodarstw. Kawy z obróbki mokrej przetwarza się tutaj trochę inaczej niż gdziekolwiek indziej na świecie. Dojrzałe wisienki po dotarciu do młyna wcale nie lądują w depulperze. Urządzenie odpowiadające za pozbycie się owocu to z angielskiego "demucilager". Choć wygląda podobnie, to działa trochę inaczej. Wisienki wpadają do środka kręcącego się bębna, który ma w środku wypustki i dodatkowo jest polewaną wodą. Dla przyspieszenia procesu obróbki ziarna po opuszczeniu demucilagera lądują w suszarce próżniowej a końcowe dosuszanie następuje na patio. Szybkość i skuteczność w tym wypadku daje przede wszystkim czysty napar bardzo wysokiej jakości. Kostaryka San Lorenzo Washed to ziarna o wyraźnej czekoladowo-owocowej słodyczy. Na pierwszym planie w espresso znajdziecie nuty mlecznej czekolady, karmelu, przyjemną kwasowość moreli oraz bardzo delikatny finisz jeżyn. Espresso ma bardzo dobry balans, głębię i sprawia nam dużą przyjemność z picia. Takie ziarna jak Kostaryka San Lorenzo Washed są według nas idealne do americano, które będzie delikatne i złożone w smaku. Kawy mleczne o mniejszej pojemności tj. cappuccino/flat white wypadają bardzo dobrze. Ziarenka dobrze sprawdzają się w ekspresach automatycznych a także kawiarkach. Gorąco polecamy! KAWA DOSTĘPNA RÓWNIEŻ W ZESTAWIE PORÓWNAWCZYM ----> KOSTARYKA SAN LORENZO SET Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 17-19guzysk: 39-43gczas: 28-31 sekundPrzechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©