Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

MALAWI PAMWAMBA

Pochodzenie ziaren: Malawi

Dystrykt: Thyolo
Kooperatywa: Pamwamba
Wysokość upraw: 1050-1150 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: SL28, Catimor
Obróbka: mokra
Zbiór: czerwiec-wrzesień 2024
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85
Certyfikacja: Rainforest Alliance
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: czarna herbata - pomelo - kandyzowane cytrusy - orzechy włoskie
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Mamy dla Was nie lada gratkę - Malawi po raz pierwszy w naszej ofercie! Sąsiedztwo geograficzne DR Konga, Ugandy i Tanzanii odzwierciedla się również w kubku. Mimo wielu wyzwań przed jakimi stoi Malawi w kawie czuć sporo pasji oraz jakości.
Malawi należy do grupy najbiedniejszych krajów na świecie. Poza kawą uprawia się tam orzechy makadamia, herbatę i tytoń. Kawa z małych gospodarstw odpowiada za 1/3 całości kawy produkowanej w Malawi.
Pamwamba to teren gdzie drzewka kawowca rosną na stosunkowo płaskim terenie i spotykają się tam trzy rzeki: Mpeni, Ngapani oraz Nsondole. Służą one również do nawadniania całego obszaru. Kawa po zbiorach i obróbce na farmie odpoczywa 6 tygodni, po czym jest transportowana 252km do Limbe gdzie następuje łuskanie, sortowanie, pakowanie oraz eksport.
Napar z Malawi Pamwamba to słodsza wersja kawy z Afryki. Sąsiedztwo Ugandy, DR Konga oraz Tanzanii i obróbka myta wskazują to czego możemy spodziewać się w filiżance. Po zaparzeniu warto dać kawie chwilkę, by mogła się otworzyć. Malawi Pamwamba to kawa o nutach czarnej herbaty, cytrusów i orzechów włoskich. Poziom kwasowości określilibyśmy jako średni i oscyluje w okolicach białego grejpfruta, ma charakterystyczną goryczkę. Napar daje dużo frajdy z picia. Malawi możemy polecić każdemu, kto poszukuje smacznej i niewymagającej kawy. Odradzamy osobom poszukującym stricte wysokiej kwasowości w kawach z Afryki.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 149.00 zł
Kawa ziarnista 83.00 zł
Kawa ziarnista 48.00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję