PROMOCJA
Pochodzenie ziaren: MjanmaStan: Shan
Region: YwanganProducent: The Lady Specialty Coffee Wysokość upraw: 1350 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiana: Red Catuai Obróbka: red honey + carbonic macerationZbiór: 2023 Stopień palenia: średniProfil smakowy: czerwone porzeczki - liczi - kajmak - nuty kwiatoweData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Mjanma The Lady Red Honey Carbonic jest idealną kawą do owocowego espresso. Czeka na Was mnóstwo soczystej i wieloowocowej kwasowości! Technicznie ziarno jest nietypowe z dwóch względów: pierwszym jest projekt wspierający kobiety a drugim obróbka carbonic, której nie widuje się zbyt często w tej części świata. Mjanma jest krajem, w którym pierwsze plantacje kawy powstały w 1800 r. Sadzonki zostały sprowadzone przez brytyjskich kolonizatorów. Mimo długiej historii prawdziwy rozwój i nastąpił dopiero w 2011 roku po przeprowadzeniu szerokich reform rolniczych. W 2015 roku swój początek ma segment specialty, a dwa lata później w głowach Su Nandar Linn i Thi Ha Gyawalie powstał pomysł na stworzenie "The Lady". Ma on na celu wsparcie kobiet produkujących kawę oraz ich rodziny. Oboje - zarówno Su Nandar jak i Thi Ha - pochodzą z rodzin o dużym doświadczeniu w branży. Dzięki temu mogą oni nieustannie wspierać rozwój lokalnych mikrofarm. Początkowo w projekcie brało udział 51 kobiet, jednak dziś ich ilość wzrosła do ponad 400 i z pewnością na tym się nie zatrzyma. Obróbka carbonic trwa 48h i ma miejsce z całymi owocami. Umieszcza się je w dużym tanku o pojemności 500 litrów, który ma jednostronne ujście. Po tym czasie następuje częściowe pozbycie się owocu i ziarna suszą się przez 12-15 dni na podwyższonych łożach. Mjanma The Lady Red Honey Carbonic jest kawą, która po wypaleniu zdecydowanie dojrzewa. Polecamy wstrzymać się z parzeniem do 14-stu dni od daty palenia. Espresso ma w sobie coś niezwykle nietuzinkowego i jest pełne soczystych owoców. Na pierwszy plan wybija się czerwona porzeczka i granat, w tle delikatnie czujemy nuty liczi. Wszystkie ziarna z Mjanmy poddane słodkiej obróbce mają pewien wspólny mianownik. Espresso jest gęste i lepkie od karmelowej słodyczy, która w tym wypadku nadaje naparowi balansu. Finisz jaki pozostawia po sobie kawa jest delikatnie kwiatowy i idzie w stronę kwiatów czarnego bzu. Americano będzie słodkie i bliższe kawie przelewowej. Mjanma daje radę z mlekiem w kawach o niewielkiej pojemności, w ekspresach automatycznych i kawiarkach. Zważywszy, że mamy do czynienia z azjatyckim originem to ziarenka dają bardzo złożony i wyjątkowy napar o zdecydowanie owocowym charakterze. Jak często można spotkać kawę z Azji, która w espresso prezentuje profil fruity/floral? Jeśli Azja wylądowała w przyprawowo-orzechowej szufladzie to zdecydowanie polecamy na odczarowanie tego kontynentu! Jeśli lubicie odkrywać złożone i nietuzinkowe ziarna - tym bardziej! MIELENIE I PARZENIEJest dużo lepsza minimum 2 tygodnie po wypaleniu. W ekspresach kolbowych konieczne drobniejsze mielenie! Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 41-45gczas: 29-31 sekundPrzechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Najniższa cena z 30 dni:
1kg - 169,00 zł
0,5 kg - 92,00 zł
0,25 kg - 49,50 zł
Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©