Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

MJANMA THE LADY CARBONIC (ESP)

Pochodzenie ziaren: Mjanma

Stan: Shan
Region: Ywangan
Producent: The Lady Specialty Coffee
Wysokość upraw: 1350 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiana: Red Catuai
Obróbka: red honey + carbonic maceration
Zbiór: 2023
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: czerwone porzeczki - liczi - kajmak - nuty kwiatowe
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Mjanma The Lady Red Honey Carbonic jest idealną kawą do owocowego espresso. Czeka na Was mnóstwo soczystej i wieloowocowej kwasowości! Technicznie ziarno jest nietypowe z dwóch względów: pierwszym jest projekt wspierający kobiety a drugim obróbka carbonic, której nie widuje się zbyt często w tej części świata.
Mjanma jest krajem, w którym pierwsze plantacje kawy powstały w 1800 r. Sadzonki zostały sprowadzone przez brytyjskich kolonizatorów. Mimo długiej historii prawdziwy rozwój i nastąpił dopiero w 2011 roku po przeprowadzeniu szerokich reform rolniczych. W 2015 roku swój początek ma segment specialty, a dwa lata później w głowach Su Nandar Linn i Thi Ha Gyawalie powstał pomysł na stworzenie "The Lady". Ma on na celu wsparcie kobiet produkujących kawę oraz ich rodziny. Oboje - zarówno Su Nandar jak i Thi Ha - pochodzą z rodzin o dużym doświadczeniu w branży. Dzięki temu mogą oni nieustannie wspierać rozwój lokalnych mikrofarm. Początkowo w projekcie brało udział 51 kobiet, jednak dziś ich ilość wzrosła do ponad 400 i z pewnością na tym się nie zatrzyma.
Obróbka carbonic trwa 48h i ma miejsce z całymi owocami. Umieszcza się je w dużym tanku o pojemności 500 litrów, który ma jednostronne ujście. Po tym czasie następuje częściowe pozbycie się owocu i ziarna suszą się przez 12-15 dni na podwyższonych łożach.
Mjanma The Lady Red Honey Carbonic jest kawą, która po wypaleniu zdecydowanie dojrzewa. Polecamy wstrzymać się z parzeniem do 14-stu dni od daty palenia. Espresso ma w sobie coś niezwykle nietuzinkowego i jest pełne soczystych owoców. Na pierwszy plan wybija się czerwona porzeczka i granat, w tle delikatnie czujemy nuty liczi. Wszystkie ziarna z Mjanmy poddane słodkiej obróbce mają pewien wspólny mianownik. Espresso jest gęste i lepkie od karmelowej słodyczy, która w tym wypadku nadaje naparowi balansu. Finisz jaki pozostawia po sobie kawa jest delikatnie kwiatowy i idzie w stronę kwiatów czarnego bzu. Americano będzie słodkie i bliższe kawie przelewowej. Mjanma daje radę z mlekiem w kawach o niewielkiej pojemności, w ekspresach automatycznych i kawiarkach.
Zważywszy, że mamy do czynienia z azjatyckim originem to ziarenka dają bardzo złożony i wyjątkowy napar o zdecydowanie owocowym charakterze. Jak często można spotkać kawę z Azji, która w espresso prezentuje profil fruity/floral? Jeśli Azja wylądowała w przyprawowo-orzechowej szufladzie to zdecydowanie polecamy na odczarowanie tego kontynentu! Jeśli lubicie odkrywać złożone i nietuzinkowe ziarna - tym bardziej!
MIELENIE I PARZENIE
Jest dużo lepsza minimum 2 tygodnie po wypaleniu. W ekspresach kolbowych konieczne drobniejsze mielenie!
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 16-18g
uzysk: 41-45g
czas: 29-31 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa owocowaKawa owocowa
Kawa ziarnista 179.00 zł
Kawa ziarnista 97.00 zł
Kawa ziarnista 52.00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję