Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

MJANMA THE LADY CARBONIC (FIL)

Pochodzenie ziaren: Mjanma

Stan: Shan
Region: Ywangan
Producent: The Lady Specialty Coffee
Wysokość upraw: 1350 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiana: Red Catuai
Obróbka: red honey + carbonic maceration
Zbiór: 2023
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: orzechy makadamia - czerwona porzeczka - cukier muscovado - granat
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Ostatnia Mjanma jaką dla Was mamy w 2024 roku! Technicznie ziarno jest nietypowe z dwóch względów: pierwszym jest projekt wspierający kobiety a drugim obróbka carbonic, której nie widuje się zbyt często w tej części świata. Polecamy koniecznie odczekać 2 tygodnie po wypaleniu, gdyż smak zdecydowanie dojrzewa i szkoda byłoby coś przegapić!
Mjanma jest krajem, w którym pierwsze plantacje kawy powstały w 1800 r. Sadzonki zostały sprowadzone przez brytyjskich kolonizatorów. Mimo długiej historii prawdziwy rozwój i nastąpił dopiero w 2011 roku po przeprowadzeniu szerokich reform rolniczych. W 2015 roku swój początek ma segment specialty, a dwa lata później w głowach Su Nandar Linn i Thi Ha Gyawalie powstał pomysł na stworzenie "The Lady". Ma on na celu wsparcie kobiet produkujących kawę oraz ich rodziny. Oboje - zarówno Su Nandar jak i Thi Ha - pochodzą z rodzin o dużym doświadczeniu w branży. Dzięki temu mogą oni nieustannie wspierać rozwój lokalnych mikrofarm. Początkowo w projekcie brało udział 51 kobiet, jednak dziś ich ilość wzrosła do ponad 400 i z pewnością na tym się nie zatrzyma.
Obróbka carbonic trwa 48h i ma miejsce z całymi owocami. Umieszcza się je w dużym tanku o pojemności 500 litrów, który ma jednostronne ujście. Po tym czasie następuje częściowe pozbycie się owocu i ziarna suszą się przez 12-15 dni na podwyższonych łożach.
Mjanma The Lady Red Honey Carbonic jest kawą, która po wypaleniu zdecydowanie dojrzewa. Polecamy wstrzymać się z parzeniem do 14-stu dni od daty palenia. Musimy przyznać, że w trakcie standardowych testów skreśliliśmy już ziarno i odłożyliśmy na półkę by 2-3 tygodnie później doznać prawdziwego olśnienia, że jednak warto być cierpliwym :) Tak jak wszystkie kawy z obróbki natural/honey - bardzo długo jest słodko. Z początku dominują nuty cukru muscovado i orzechów. Później coraz mocniej do głosu dochodzi kwasowość granatu i czerwonej porzeczki. Napar jest trochę taki jak kuchnia azjatycja, czyli słodko-kwaśny. Cukrowa i wyrazista lepkość kontra żywa kwasowość. Mjanma The Lady Red Honey Carbonic bardziej nam smakowała w metodach immersyjnych, czyli "nieprzelewowych" np. Aeropress lub cupping. Jest wtedy dużo lżejsza i bardziej złożona.
WAŻNA UWAGA + MIELENIE
Jest dużo lepsza minimum 2 tygodnie po wypaleniu. W metodach przelewowych konieczne dużo drobniejsze mielenie (3 kliki)! Warto dać jej przestygnąć.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 179.00 zł
Kawa ziarnista 97.00 zł
Kawa ziarnista 52.00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję