PROMOCJA
Pochodzenie ziaren: MjanmaStan: Shan
Region: YwanganProducent: The Lady Specialty Coffee Wysokość upraw: 1350 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiana: Red Catuai Obróbka: red honey + carbonic macerationZbiór: 2023 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: orzechy makadamia - czerwona porzeczka - cukier muscovado - granatData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaOstatnia Mjanma jaką dla Was mamy w 2024 roku! Technicznie ziarno jest nietypowe z dwóch względów: pierwszym jest projekt wspierający kobiety a drugim obróbka carbonic, której nie widuje się zbyt często w tej części świata. Polecamy koniecznie odczekać 2 tygodnie po wypaleniu, gdyż smak zdecydowanie dojrzewa i szkoda byłoby coś przegapić! Mjanma jest krajem, w którym pierwsze plantacje kawy powstały w 1800 r. Sadzonki zostały sprowadzone przez brytyjskich kolonizatorów. Mimo długiej historii prawdziwy rozwój i nastąpił dopiero w 2011 roku po przeprowadzeniu szerokich reform rolniczych. W 2015 roku swój początek ma segment specialty, a dwa lata później w głowach Su Nandar Linn i Thi Ha Gyawalie powstał pomysł na stworzenie "The Lady". Ma on na celu wsparcie kobiet produkujących kawę oraz ich rodziny. Oboje - zarówno Su Nandar jak i Thi Ha - pochodzą z rodzin o dużym doświadczeniu w branży. Dzięki temu mogą oni nieustannie wspierać rozwój lokalnych mikrofarm. Początkowo w projekcie brało udział 51 kobiet, jednak dziś ich ilość wzrosła do ponad 400 i z pewnością na tym się nie zatrzyma. Obróbka carbonic trwa 48h i ma miejsce z całymi owocami. Umieszcza się je w dużym tanku o pojemności 500 litrów, który ma jednostronne ujście. Po tym czasie następuje częściowe pozbycie się owocu i ziarna suszą się przez 12-15 dni na podwyższonych łożach. Mjanma The Lady Red Honey Carbonic jest kawą, która po wypaleniu zdecydowanie dojrzewa. Polecamy wstrzymać się z parzeniem do 14-stu dni od daty palenia. Musimy przyznać, że w trakcie standardowych testów skreśliliśmy już ziarno i odłożyliśmy na półkę by 2-3 tygodnie później doznać prawdziwego olśnienia, że jednak warto być cierpliwym :) Tak jak wszystkie kawy z obróbki natural/honey - bardzo długo jest słodko. Z początku dominują nuty cukru muscovado i orzechów. Później coraz mocniej do głosu dochodzi kwasowość granatu i czerwonej porzeczki. Napar jest trochę taki jak kuchnia azjatycja, czyli słodko-kwaśny. Cukrowa i wyrazista lepkość kontra żywa kwasowość. Mjanma The Lady Red Honey Carbonic bardziej nam smakowała w metodach immersyjnych, czyli "nieprzelewowych" np. Aeropress lub cupping. Jest wtedy dużo lżejsza i bardziej złożona. WAŻNA UWAGA + MIELENIEJest dużo lepsza minimum 2 tygodnie po wypaleniu. W metodach przelewowych konieczne dużo drobniejsze mielenie (3 kliki)! Warto dać jej przestygnąć. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Najniższa cena z 30 dni:
1kg - 179,00 zł
0,5 kg - 97,00 zł
0,25 kg - 52,00 zł
Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©