PROMOCJA
Pochodzenie ziaren: NikaraguaDepartament: Nueva Segovia
Producent: Santa LucilaFarma: Santa Teresa del Mogoton Farmer: Silvio SanchezWysokość upraw: 1500 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Red&Yellow Catuai, Java, Pacamara Obróbka: suchaZbiór: 2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86,5 Stopień palenia: średniProfil smakowy: bakalie - papaja - nektarynki - wiśnieData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Nikaragua Silvio Sanchez Natural jest ostatnia ze zbioru 2023. Kolejne worki przypłyną wczesną jesienią. Czy najlepsze zostawiliśmy dla Was na koniec? Jeśli lubicie (tak jak my) owocowe espresso z bakaliowym finiszem to jak najbardziej! Silvio Sanchez Orlleana wraz ze swoją mamą kupili kawałek ziemi w 2012 roku i dedykowali swoje życie kawie. Farma Santa Teresa została nazwana po babci Silvio - Teresie Orlleana. Silvio opisuje ją jako trochę wkurzoną i ciężko pracującą kobietę, która wpoiła mu etykę pracy. Na farmie zadania podzielono w iście "domowy" sposób: syn zajmuje się ciężką pracą i obróbką kawy a mama gotuje posiłki dla wszystkich pracowników. Dzięki importerowi This Side Up wiemy, że Silvio Sanchez zarobił 8,17 €/kg zielonego ziarna i jest to niezła - na kawowe realia - stawka.Nikaragua Silvio Sanchez Natural to typ ziaren jaki bardzo lubimy. Espresso jest zdecydowanie owocowe i słodkie. Czuć wyraźną kwasowość papai i nektarynek, które mają kremowo-orzechową kontrę bakalii. Kawa w smaku jest lekka i "słoneczna", ma dużo jakości. Po americano możecie spodziewać się delikatnego i złożonego naparu - polecamy tutaj trochę mniejszą ilość wody. Nikaragua z mlekiem wypada ok, ale jedynie w kawach o mniejszej pojemności - flat white i cappuccino. Musimy przyznać, że pod względem intensywności łatwo "znika" w mleku krowim 3,2% za to będzie dobra z napojami roślinnymi. Ziarenka dają radę w ekspresie automatycznym oraz kawiarce. Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 37-40gczas: 28-31 sekund MIELENIE W ekspresach kolbowych warto zacząć od ustawienia młynka na drobniejsze mielenie! Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Najniższa cena z 30 dni:
1kg - 164,00 zł
0,5 kg - 91,00 zł
0,25 kg - 49,00 zł
Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©