Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

PAPUA NOWA GWINEA SIGRI A

Pochodzenie ziaren: Papua Nowa Gwinea

Prowincja: Prowincja Zachodnia
Farma: Sigri
Wysokość upraw: 1500 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Typica, Arusha
Obróbka: mokra
Zbiór: kwiecień - wrzesień 2023
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: ciemna czekolada - marcepan - zielone jabłka - wiśnie - grejpfrut
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Kawy z Papuy Nowej Gwinei są bardzo charakterystyczne i zawsze powodują u nas spory entuzjazm. Po zmieleniu są niezwykle aromatyczne, nuty czekolady mają bardzo dużo głębi jednocześnie przy przyjemnej i słodkiej kwasowości. Papua Nowa Gwinea Sigri nie jest inna - również bardzo nam smakuje!
Produkcja kawy w Papui Nowej Gwinei jest uznawana za coś stosunkowo nowego - pierwsze uprawy pojawiły się dopiero na przełomie lat 1926/1927. Ciekawostką jest fakt, że słynna Jamajka Blue Mountain jest powiązana z Papuą, gdyż niecałe 100 lat temu przywieziono i zasadzono w PNG odmianę Blue Mountain. Produkcja w Papui opiera się na mikrofarmach na które często składa się ok 20 drzewek - dlatego też nie nazywa się ich farmami a raczej ogrodami kawowymi. Część farmerów nie ma dostępu do dróg, dlatego normalnym jest, że zebrane ziarna transportuje się do głównej stacji zajmującej się obróbką przy użyciu małych samolotów.
Jeśli nasze dotychczasowe ziarna z Papuy Nowej Gwinei sprawiały Wam dużo frajdy - tym razem nie powinno być inaczej. Espresso jest pełne smaku - ma sporo wyrazistych nut czekoladowych i żywą kwasowość jabłek, wiśni oraz grejpfruta. Ziarna są bardzo uniwersalne i doskonale sprawdzą się w każdej postaci - kawiarka, świetnie odnajdą się również w ekspresach automatycznych oraz kawach mlecznych. Gorąco polecamy Papuę Sigri, gdyż bardzo lubimy espresso z tego kraju i ciężko trafić w innych krajach na podobny kubek kawy!
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 16-18g
uzysk: 39-42g
czas: 28-31 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

Kawa ziarnista 137.00 zł
Kawa ziarnista 77.00 zł
Kawa ziarnista 44.00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję