Pochodzenie ziaren: Papua Nowa Gwinea
Prowincja: Prowincja ZachodniaFarma: Sigri Wysokość upraw: 1500 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Typica, Arusha Obróbka: mokraZbiór: kwiecień - wrzesień 2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84 Stopień palenia: średniProfil smakowy: ciemna czekolada - marcepan - zielone jabłka - wiśnie - grejpfrutData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Kawy z Papuy Nowej Gwinei są bardzo charakterystyczne i zawsze powodują u nas spory entuzjazm. Po zmieleniu są niezwykle aromatyczne, nuty czekolady mają bardzo dużo głębi jednocześnie przy przyjemnej i słodkiej kwasowości. Papua Nowa Gwinea Sigri nie jest inna - również bardzo nam smakuje! Produkcja kawy w Papui Nowej Gwinei jest uznawana za coś stosunkowo nowego - pierwsze uprawy pojawiły się dopiero na przełomie lat 1926/1927. Ciekawostką jest fakt, że słynna Jamajka Blue Mountain jest powiązana z Papuą, gdyż niecałe 100 lat temu przywieziono i zasadzono w PNG odmianę Blue Mountain. Produkcja w Papui opiera się na mikrofarmach na które często składa się ok 20 drzewek - dlatego też nie nazywa się ich farmami a raczej ogrodami kawowymi. Część farmerów nie ma dostępu do dróg, dlatego normalnym jest, że zebrane ziarna transportuje się do głównej stacji zajmującej się obróbką przy użyciu małych samolotów. Jeśli nasze dotychczasowe ziarna z Papuy Nowej Gwinei sprawiały Wam dużo frajdy - tym razem nie powinno być inaczej. Espresso jest pełne smaku - ma sporo wyrazistych nut czekoladowych i żywą kwasowość jabłek, wiśni oraz grejpfruta. Ziarna są bardzo uniwersalne i doskonale sprawdzą się w każdej postaci - kawiarka, świetnie odnajdą się również w ekspresach automatycznych oraz kawach mlecznych. Gorąco polecamy Papuę Sigri, gdyż bardzo lubimy espresso z tego kraju i ciężko trafić w innych krajach na podobny kubek kawy! Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 39-42gczas: 28-31 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©