Pochodzenie ziaren: PeruRegion: Puno
Prowincja: SandiaKooperatywa: Tunki Coffee Farma: SanorProducent: Jimmy Larico Sucaticona Wysokość upraw: 1700-1800 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiana: Gesha Obróbka: mokraZbiór: 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: miód - mandarynki - jaśmin - białe winogronaData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaPeru Sandia Gesha to ciekawa i jakościowa propozycja. Kawa ma dobry balans, oczekiwaną złożoność i twist samego originu. W ślepym cuppingu moglibyśmy ją pomylić z Etiopią z obróbki mokrej… Polecamy! Peruwiański region Puno położony jest nad jeziorem Titicaca - najwyżej położonym żeglownym jeziorem na świecie. Słynie z uprawy wysokiej jakości kawy. Na wysokości 1700-1800 m n.p.m. różnice temperatur między dniem a nocą spowalniają dojrzewanie kawowców, co intensyfikuje smak ziaren. Wolniejsze dojrzewanie oraz konkursowa odmiana Gesha dają w naparze bardzo dobry rezultat. Peru Sandia Gesha to wyjątkowa kawa, która doskonale oddaje zarówno charakter cenionej odmiany Gesha, jak i peruwiańskich ziaren. Po zmieleniu zachwyca bogatym, przyjemnym aromatem. Świeżo zaparzony napar jest intensywnie słodki, dlatego warto dać mu chwilę na ostygnięcie. Wtedy ujawnia się jego kwiatowy profil z nutami cytrusów, winogron i jabłek, przypominający herbatę z miodem i cytryną. Mamy zdecydowane skojarzenia z Etiopią poddanej obróbce washed. To niezwykle przyjemna i łatwa w przygotowaniu kawa, która najbardziej smakowała nam z Hario V60 i Aeropressu. Polecamy nie przeciągać parzenia! Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©