Pochodzenie ziaren: PeruRegion: Junin
Kooperatywa: Kaffee Satipo Farma: Santa RosaProducent: Serapio Velasquez Ramirez Wysokość upraw: 1650 m n.p.m Gatunek: 100% ArabikaOdmiany: Bourbon, Catuai Obróbka: honeyZbiór: kwiecień - listopad 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: miód gryczany - pomelo - słodkie jabłka - orzechy włoskieData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Musimy przyznać, że po 4-rech latach niezwykle chętnie wracamy do Peru Satipo Honey. Ziarenka nadal smakują wyśmienicie i polecamy je jako słodką, złożoną kawę z delikatnie cytrusowym twistem. Region Junin leży w peruwiańskiej części Amazonii. Satipo to miasto, które zyskało nazwę od rzeki Satipo, która wpada do Amazonki. Leży ona w kotlinie Andów, panuje tam tropikalny klimat. Dżunglowy, wilgotny klimat tworzy bardzo dobre warunki dla uprawy kawy, a w regionie Junin produkuje się około 25% kawy z Peru. Peru Satipo Honey to kawa o wyraźnej słodyczy, charakterystycznej dla ziaren z obróbki honey. To co nas urzekło to smak, który ujawnia się po przestygnięciu. Słodycz miodu gryczanego harmonijnie przełamuje żywa, lekko goryczkowa cytrusowość przypominająca pomelo lub biały grejpfrut. Całość dopełnia przyjemny, orzechowy finisz. Najlepiej smakuje zaparzona w Hario V60 lub Aeropressie. Nie polecamy przeciągania parzenia, najbardziej smakował nam przelew 300ml przy czasie 2:15-2:30. MIELENIE W metodach przelewowych zalecamy drobniejsze mielenie (o 1-2 kliki).Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©