Pochodzenie ziaren: PeruRegion: Junin
Farma: Santa Rosa Producent: Serapio Velasquez Ramirez Wysokość upraw: 1650 m n.p.m Gatunek: 100% ArabikaOdmiany: Bourbon, Catuai Obróbka: suchaZbiór: kwiecień-listopad 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,5 Stopień palenia: średniProfil smakowy: wiśnie - bakalie - czarna porzeczka - figiData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Zastępujemy Kostarykę San Lorenzo Natural innymi ziarenkami z równie przyjemnym wiśniowo-bakaliowym charakterem. Peru Satipo Natural to niezwykle przyjemne espresso, która zdecydowanie nas oczarowało. Region Junin leży w peruwiańskiej części Amazonii. Satipo to miasto, które zyskało nazwę od rzeki Satipo, która wpada do Amazonki. Leży ona w kotlinie Andów, panuje tam tropikalny klimat. Dżunglowy, wilgotny klimat tworzy bardzo dobre warunki dla uprawy kawy, a w regionie Junin produkuje się około 25% kawy z Peru. Peru Satipo Natural to espresso o owocowo-bakaliowym charakterze. Na pierwszym planie dominują nuty wiśni, uzupełnione kremowo-karmelową słodyczą i delikatną orzechowością. Przyjemna wiśniowa kwasowość stopniowo ustępuje miejsca intensywnym, purpurowym akcentom owocowym. Americano najlepiej smakuje z mniejszą ilością wody (150-180 ml). Kawy mleczne o mniejszej pojemności, takie jak cappuccino, wypadają smacznie i delikatnie. Ziarna dobrze sprawdzają się zarówno w ekspresach automatycznych, jak i kawiarkach. Smacznego! Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 17-19guzysk: 37-42gczas: 27-30 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©