Czarna herbata rośnie w lasach deszczowych na północy Wietnamu. Panujący tam specyficzny klimat i żyzna, czysta gleba wpływają na jej charakterystyczny smak. Lekko owocowy, miodowy i głęboki.
Waga netto: 50gSkładniki: Czarna herbata*(100%).
*z uprawy ekologicznej
Warunki przechowywaniaPrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Producent:BROWN HOUSE & TEA Katarzyna Ogrodzińska-Skałba
ul. Bystrzycka 19A, 58-100 Świdnica
---
Fakty
Zbiór: majowy
Kultywar: dziki / lasy deszczowe
Gradacja: OP
Pochodzenie: Yen Bai / Wietnam
Produkcja: więdnięcie, rolowanie, utlenianie (fermentacja 100%), gradacja.
Działanie Czarna herbata działa mocno pobudzająco, ze względu na zawartość teiny (kofeiny). Usprawnia myślenie i poprawia skupienie. Zawiera dużo antyoksydantów, witamin oraz minerałów, działa antybakteryjnie i oczyszcza organizm z toksyn. Zalecana do picia jako druga kawa.
Pochodzenie Herbata z Wietnamu to odzwierciedlenie rozwijanej od kilku tysięcy lat tradycji. Herbaciane drzewa są wysokie i rosną głównie w północno-wschodnim, górzystym regionie kraju, w dzikich lasach deszczowych. Panuje tam specyficzny klimat i roślinność, drzewa mają duże, jak na herbatę, liście. To wszystko sprawia, że jej smak różni się od innych czarnych herbat.
Smak - miodowy
- głęboki
- lekko owocowy
Parzenie
standardowe /gongfu cha
HERBATA - 2 g /4 g
TEMPERATURA - 95°C /95°C
WODA - 180 ml /100 ml
CZAS - 2 min /10 sek. (kolejne parzenia + 5 sek.)